Minilex - Lakipuhelin

Kiinteistön siirto toisen nimiin

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kiinteistö voidaan siirtää toisen nimiin muun muassa lahjan ja kaupan kautta. Kiinteistön omistajaa ei voida kuitenkaan vaihtaa ilman, että siirtoa arvioitaisiin kauppana, lahjana tai muuna oikeustoimena. Kiinteistöä ei voida siis lahjoittaa toiselle ilman veroseuraamuksia siten, että lainhuutorekisteriin kirjattaisiin toisen henkilön nimi. Kiinteistön siirron täytyykin olla pätevä, jotta kiinteistön uusi omistaja saa lainhuudon kiinteistölle. Siirron pätevyyden edellytyksenä on kiinteistön kaupassa ja lahjoituksessa, että kauppa- tai lahjakirja täyttää muotovaatimukset. Kauppa- ja lahjakirjan täytyy olla kummankin osapuolen allekirjoittama, minkä lisäksi niiden täytyy olla julkisen kaupanvahvistajan allekirjoittamia.

Kiinteistö voidaan tietenkin myös testamentata, jolloin testamentin saaja saa oikeuden hakea lainhuutoa saannolleen. Testamentin ei tietenkään tarvitse olla tehty samoja muotovaatimuksia noudattaen kuin kauppa- tai lahjakirjan, vaan testamentin pätevyyttä arvioidaan testamentin yleisten muotovaatimusten mukaisesti.

Kiinteistö voidaan siirtää toisen nimiin verovapaasti vain osituksen kautta. Kun kiinteistön omistusta muutetaan toisten oikeustoimien kautta, syntyy kiinteistön luovuttajalle ja/tai kiinteistön uudelle omistajalle veroseuraamuksia. Kiinteistön kaupassa tulee verotettavaksi mahdollinen luovutusvoitto, minkä lisäksi ostaja on velvollinen maksamaan varainsiirtoveroa. Lahjoitustilanteessa kiinteistön saaja on luonnollisesti velvollinen maksamaan lahjaveroa kiinteistöstä.

Lisä tietoa kiinteistön omistuksen vaihdosta ja sen seuraamuksista saat toisista artikkeleistamme sekä lakipuhelimestamme.

 

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]