Minilex - Lakipuhelin

Henkilökuljetus kuorma- ja pakettiauton tavaratilassa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kuorma- ja pakettiauton tavaratilassa tai kuormalavalla saa ajoneuvojen käytöstä tiellä annetun asetuksen mukaan kuljettaa matkustajia vain siinä tapauksessa, että tavaratila tai auton kuormalava on varustettu istuimin tai penkein. Tavaratilat eivät ole siis henkilömatkustamista varten, ellei niitä ole penkein matkustajille erikseen varustettu.

Kuorma-autoa, jonka kuormalavalla ei ole istuimia tai penkkejä, saa käyttää kaikesta huolimatta tilapäisesti esimerkiksi penkinpainajaisajoihin eli penkkareihin ja vastaaviin muihin tilaisuuksiin liittyviin matkustajien kuljetuksiin. Nämä tilanteet edellyttävät kuitenkin, että ajoneuvon kuljettajalla on vähintään kahden vuoden ajokokemus kuorma-autolla ajamisesta toisen henkilön palveluksessa tai ajokokemusta luvanvaraisen liikenteen harjoittajana. Se, että henkilöllä on ollut kuorma-auton ajo-oikeus voimassa yli kaksi vuotta, ei näin ollen yksin riitä.

Vaikka kuorma- tai pakettiauton tavaratilassa ei olisi istuimia, kuormaamiseen ja kuorman purkamiseen tarvittavaa apuväkeä saa kuljettaa määräpaikalle ja takaisin. Tässä tulee huomata, että säännös tarkoittaa nimenomaan vain työmaalle ja takaisin ajettavaa matkaa. Matkat tulee tehdä näin ollen ilman ylimääräisiä reittejä mahdollisimman suoraan kulkien.

Edellä sanotusta huolimatta kuorma- tai pakettiauton penkittömässä tai istuimettomassakin tavaratilassa saa kuljettaa henkilön tilanteessa, jossa tämä henkilö on liikenneonnettomuuden johdosta joutunut sellaiseen tilaan, että on välttämätöntä heti kuljettaa hänet saamaan hoitoa. Tällaisen onnettomuuden sattuessa kuljettaja on myös velvollinen ottamaan loukkaantuneen kyytiin, paitsi jos tarkoituksenmukaisempi kuljetus on saatavissa.

- Lakipuhelin neuvoo joka päivä klo 6 - 24 -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa