Minilex - Lakipuhelin

Häirintä ja ahdistelu ovat syrjinnän muotoja

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Syrjinnän eräinä muotoina voidaan pitää häirintää ja ahdistelua. Seksuaalisella häirinnällä tarkoitetaan sukupuolista häirintää tai ahdistelua, joista ahdistelu on vakavampi ilmenemismuoto. Tämä voi ilmetä esimerkiksi vihjailevilla eleillä, ilmeillä taikka härskeillä tai kaksimielisillä puheilla. Myös seksuaaliseen kanssakäymiseen viittaavat ehdotukset ja vaatimukset sekä tekstiviestit tai sähköpostit voidaan luokitella häirinnäksi.

Sanallisen häirinnän lisäksi kiellettyä on kaikenlainen fyysinen häirintä, kuten kosketukset. Vakavimmassa muodossaan seksuaalinen häirintä voi ilmetä raiskauksena tai sen yrityksenä. Muuna kuin seksuaalisena häirintänä voidaan pitää esimerkiksi halventavaa puhetta toisen sukupuolesta. Esimerkiksi kaksimielisen huumorin tai vihjailun taso voi vaihdella yksilötasolla, joten näitä on aina arvioitava tapauskohtaisesti. Jos kuitenkin häirinnän kohteeksi tullut ilmaisee tulleensa loukatuksi, on häirinnäksi muodostunut vitsailu lopetettava.

Heti, kun työnantaja saa tietoonsa häirintää tai ahdistelua sisältävän tapauksen, tulee hänen ryhtyä toimiin sen selvittämiseksi ja poistamiseksi. Jo pelkkä epäily asettaa työnantajalle tämän toimimisvelvollisuuden. Toimimattomuudesta työnantaja voi joutua maksamaan hyvitystä. Häiritsijä tai ahdistelija itse voi puolestaan joutua rikosoikeudelliseen vastuuseen sekä suorittamaan vahingonkorvauksen.

- Lakipuhelin neuvoo joka päivä klo 6 - 24 -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa