Minilex - Lakipuhelin

Ajokieltoon määrääminen määräaikaiskatsastuksessa

» Lakipuhelin neuvoo kokemuksella - Soita 0600 12 450 »

Ajoneuvo on määrättävä määräaikaiskatsastuksessa kokonaan ajokieltoon, jos katsastuksessa havaitaan vika tai puutteellisuus, joka aiheuttaa välitöntä vaaraa liikenneturvallisuudelle. Ajokielto voidaan määrätä myös, jos ajoneuvo aiheuttaa merkittävää haittaa ympäristölle. Merkittäväksi haitaksi ympäristölle katsotaan ajoneuvon CO-päästöjen yli 6,0 prosentin tai absorptiokertoimen yli 4 m-1taso.

Mikäli määräaikaiskatsastuksessa ajoneuvo määrätään ajokieltoon, ajoneuvon ajokielto osoitetaan tarralla. Ajoneuvon katsastajan tulee kiinnittää tarra ajoneuvon tuulilasiin tai muuhun helposti havaittavaan paikkaan.

Ajokieltoon määrättyä ajoneuvoa ei näin ollen saa käyttää liikenteessä eikä ajokiellosta kertovaa tarraa poistaa ennen kuin katsastuksessa havaitut viat ja epäkohdat tai ympäristöhaitat on korjattu ja ajoneuvo on jälkitarkastuksessa hyväksytty tai ympäristöhaitan osalta ajokielto poistettu. Merkittävän ympäristöhaitan vuoksi ajokieltoon määrättyä ajoneuvoa saa siis käyttää liikenteessä, vaikka ajoneuvoa ei olisi vielä hyväksytty katsastuksessa, sen jälkeen kun ajokiellon aiheuttanut vika tai puutteellisuus on korjattu ja ajoneuvon ajokielto on poistettu katsastuksessa.

Katsastustoimipaikka voi antaa määräaikaiskatsastuksessa ajokieltoon määrätylle ajoneuvolle todistuksen, joka oikeuttaa ajoneuvon kuljettamiseen lähimpään paikkaan, jossa korjaus voidaan tarkoituksenmukaisesti suorittaa, ja korjauksen jälkeen uudelleen katsastettavaksi. Todistuksessa on mainittava, minne ja miten ajoneuvon saa kuljettaa sekä kuinka kauan todistus on voimassa.


- Lakipuhelin neuvoo joka päivä klo 6 - 24 -


Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »