Minilex - Lakipuhelin

Aikaisemman sukunimen ottaminen tai siitä luopuminen avioliiton aikana

» Lakipuhelin neuvoo kokemuksella - Soita 0600 12 450 »

Avioliiton solmimiseen ja purkautumiseen liittyy usein sukunimen muutoksia. Mutta myös avioliiton aikana esiintyy usein muutostarpeita, jos esimerkiksi uusi kaksoisnimi alkaakin kaduttaa. Näissä tilanteissa sukunimen muutos onnistuu yleensä helposti ilmoittamalla maistraatille.

Ensin käsitellään tapausta, jossa puolisot ovat avioituessaan ottaneet käyttöön yhteisen sukunimen, esimerkiksi miehen sukunimen Lahtinen. Avioliiton aikana puoliso voi kuitenkin päättää, että haluaakin ottaa käyttöön niin sanotun kaksoisnimen. Esimerkiksi vaimo, jonka tyttönimi on Aho, voi liiton aikana ottaa kaksoisnimen Aho-Lahtinen. Tämä tapahtuu ilmoituksella maistraatille.

Toinen tyypillinen tapaus on, että toinen puolisoista on avioituessaan ottanut käyttöön kaksoisnimen, esimerkiksi nimen Aho-Lahtinen. Avioliiton aikana hän voi kuitenkin todeta, että ei pidäkään kaksoisnimestä. Niinpä hän voi luopua sen nimen alkuosasta, jolloin hänen sukunimekseen tulee Lahtinen. Myös tämä tapahtuu ilmoituksella.

Edellä mainittu sukunimen ottamista tai siitä luopumista koskeva ilmoitus tehdään kirjallisesti sille maistraatille, jonka toimialueella puolisolla on kotikunta tai väestökirjanpitokunta. Tällainen ilmoitus voidaan tehdä vain kerran saman avioliiton aikana.

Toisinaan puoliso haluaa avioliiton aikana muuttaa nimeään muulla kuin edellä mainitulla tavalla. Vain yhdessä tapauksessa se käy päinsä ilmoituksella. Jos avioliitto on solmittu ennen 1.1.1986, vaimo voi ottaa takaisin sen nimen, joka hänellä oli naimattomana ollessaan.

Muissa tapauksissa sukunimen muuttamista täytyy erikseen hakea maistraatilta. Hakemus tulee perustella, ja hakemusmenettely on jonkin verran ilmoitusmenettelyä hitaampi. Käytännössä usein menestyy esimerkiksi hakemus, jolla täysi-ikäinen henkilö haluaa ottaa takaisin vanhempansa sukunimen, joka hänellä on aiemmin ollut – mutta muuttunut esimerkiksi äidin uuden liiton vuoksi.


- Lakipuhelin neuvoo joka päivä klo 6 - 24 -


Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »