Minilex - Lakipuhelin

Avioero-ositus ja avioehto

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Sen jälkeen kun avioeroa koskeva asia on tullut käräjäoikeudessa vireille, kumpikin puoliso voi vaatia omaisuuden jakamista eli ositusta. Pääsäännön mukaan puolisoilla on avio-oikeus toistensa omaisuuteen. Tällöin osituksessa omaisuus jaetaan puolisoiden kesken tasan. Jos puolisoilla ei ole lainkaan avio-oikeutta toistensa omaisuuteen, toimitetaan osituksen sijaan omaisuuden erottelu. Osituksen lopputulokseen vaikuttaa puolisoiden tekemä avioehtosopimus.

 

Avioehtosopimuksia on erilaisia. Puolisot voivat sopia, että kummallakaan ei ole avio-oikeutta mihinkään toisen puolison omaisuuteen. Tästä käytetään nimitystä totaalinen avioehtosopimus. Tällöin avioliiton päättyessä puolisoiden omaisuutta ei jaeta tasan, vaan omaisuus ainoastaan erotellaan. Molemmat puolisot siis pitävät oman omaisuutensa itsellään.

 

Puolisot ovat voineet myös sopia, että kummallakaan puolisolla ei ole avio-oikeutta tiettyyn toisen puolison omaisuuteen. Tällaisella avioehtosopimuksella puolisot poistavat toisen puolison avio-oikeuden tiettyyn omaisuuteen. Tällöin kaikki muu omaisuus jaetaan puolisoiden kesken tasan. Ainoastaan se omaisuus, mistä on avioehtosopimuksella määrätty, jää toisen puolison avio-oikeuden ulkopuolelle.

 

Kolmanneksi aviopuolisot ovat voineet sopia, että toisella aviopuolisolla ei ole avio-oikeutta mihinkään tai tiettyyn toisen puolison omaisuuteen. Varsinkin tällaisen avioehtosopimuksen tekemisessä on riski siitä, että avioehtosopimusta pidetään kohtuuttomana ja sitä voidaan mahdollisesti sovitella.

 

Puolisot ovat voineet myös tehdä ositussopimuksen vastaisen avioeron varalta. Ositussopimuksessa puolisot voivat sopia lähtökohtaisesti kaikista avioliiton päättymiseen liittyvistä asioista. Ositussopimuksella yleensä määrätään, miten omaisuus tullaan jakamaan avioeron yhteydessä. Ositussopimuksella voidaan sopia esimerkiksi tasingon määrästä ja tasinkona luovutettavasta omaisuudesta. Myös ositussopimusta voidaan sovitella, jos se johtaa kohtuuttomaan lopputulokseen.

 

Pääsäännön mukaan puolisoilla siis on avio-oikeus toistensa omaisuuteen. Tällöin osituksessa kaikki puolisoiden omaisuus jaetaan puolisoiden kesken tasan. Puolisot ovat kuitenkin voineet tehdä avio-oikeuteen vaikuttavan avioehtosopimuksen. Avioehtosopimuksella voidaan ensinäkin määrätä, että kummallakaan puolisolla ei ole oikeutta mihinkään toisen puolison omaisuuteen. Tällöin suoritetaan vain omaisuuden erottelu ja puolisot pitävät oman omaisuutensa itsellään.

 

Avioehtosopimuksella voidaan myös poistaa molempien puolisoiden oikeus tiettyyn toisen puolison omaisuuteen tai vain toisen puolison oikeus kaikkeen tai tiettyyn toisen puolison omaisuuteen. Tällöin osituksessa jaetaan kaikki se muu omaisuus, jota ei ole avioehtosopimuksella rajattu avio-oikeuden ulkopuolelle.

 

Yksityiskohtaisempaa tietoa avioehtosopimuksen vaikutuksesta avioero-osituksessa saat soittamalla lakipuhelimeen tai jättämällä kysymyksesi verkkosivujen kautta.

 

Yhteenveto

  • Sen jälkeen kun avioeroa koskeva asia on tullut käräjäoikeudessa vireille, kumpikin puoliso voi vaatia omaisuuden jakamista eli ositusta.
  • Avioehtosopimus vaikuttaa osituksen lopputulokseen. 
  • Pääsäännön mukaan puolisoilla siis on avio-oikeus toistensa omaisuuteen. Tällöin osituksessa kaikki puolisoiden omaisuus jaetaan puolisoiden kesken tasan.

 

Summary in English

  • After a divorce matter has been initiated in a district court, both spouses can demand the division of property, which is called "ositus" in Finnish.
  • The outcome of the division of property is affected by the prenuptial agreement.
  • As a general rule, spouses have the right to each other's property, known as basic marital right. In such cases, during the division of property, all the assets of the spouses are divided equally between them.

 

Aiheesta muualla

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]