Minilex - Lakipuhelin

Ositus lyhyen avioliiton jälkeen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Pääsääntöisesti avioerotilanteessa tai toisen puolison kuoltua ositus eli omaisuuden jakaminen toimitetaan puolittamisperiaatteen mukaisesti, jos puolisoilla ei ole avioehtosopimusta. Osituksessa kummallekin puolisolle lasketaan henkilökohtainen omaisuuden säästö (varat, joista on vähennetty velat) ja säästöt lasketaan yhteen. Tämän jälkeen summa puolitetaan ja henkilökohtaisesti enemmän omistava puoliso maksaa tasinkoa toiselle niin, että molemmilla on osituksen jälkeen yhtä paljon omaisuutta. Ositusta on kuitenkin mahdollista sovitella tietyissä tilanteissa. Siispä esimerkiksi lyhyen avioliiton jälkeen ositus voidaan toimittaa pääsäännöstä poikkeavalla tavalla.

Osituksen sovittelu on mahdollista, jos ositus johtaisi kohtuuttomaan lopputulokseen tai siihen, että toinen puoliso saisi siitä perusteettomasti taloudellista etua. Harkittaessa sovittelua otetaan huomioon erityisesti avioliiton kestoaika, puolisoiden toiminta yhteisen talouden hyväksi ja omaisuuden kartuttamiseksi ja säilyttämiseksi sekä muut taloudelliset seikat. Lyhyen avioliiton kohdalla voidaan siis harkita osituksen sovittelua, jos toisen puolison katsotaan saavan perusteetonta taloudellista etua osituksesta tai jos se johtaisi kohtuuttomaan lopputulokseen. Lyhyenä avioliittona on pidetty alle viiden vuoden kestänyttä avioliittoa. Joskus on kuitenkin annettu merkitystä sille, jos puolisot ovat asuneet pitkään avoliitossa ennen avioliiton solmimista. On huomattava, että osituksen sovittelua harkittaessa ei huomioida puolisoiden henkilökohtaisia suhteita eli esimerkiksi syyllisyysperuste ei johda sovitteluun, vaan merkitystä annetaan vain taloudellisille perusteille.

Ositusta soviteltaessa tasinko-oikeutta rajoitetaan tai se poistetaan kokonaan. Sovittelussa voidaan siis määrätä, että puoliso ei saa toisen puolison omaisuutta tai saa sitä rajoitetusti. Siinä voidaan myös määrätä että tietty omaisuus, jonka puoliso on ansainnut tai saanut ennen avioliittoa, saanut sen perintönä, lahjana tai testamentin nojalla tai puolisoiden jo asuessa erillään, on osituksessa kokonaan tai osittain avio-oikeuden ulkopuolista omaisuutta eli tällainen omaisuus siirretään pois osituksen kohteena olevasta omaisuuden säästöstä. Vaatimus osituksen sovittelusta voidaan tehdä osituksen aikana tai sen jälkeen. Jos sovitteluvaatimus tehdään jälkikäteen, toimitaan samoin kuin osituksen moittimisen tai pätemättömäksi julistamisen kohdalla. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]