Minilex - Lakipuhelin

Ositus avioeron jälkeen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Ositus tarkoittaa menettelyä, jossa aviopuolisoiden välillä vallinnut aviovarallisuussuhde puretaan. Ositus voidaan toimittaa aina sen jälkeen, kun puolisoiden avioeroasia on tullut vireille. Avioeron vireilläolo käräjäoikeudessa siis riittää. Ositus voidaan toimittaa heti sen jälkeen, kun avioeroasia on tullut vireille, eikä puolisoiden tarvitse odottaa harkinta-ajan päättymistä tai lopullista avioerotuomiota. Ositus voidaan toki toimittaa vasta avioeron jälkeenkin, jos puolisot niin tahtovat. Ositus olisi kuitenkin hyvä saada toimitettua mahdollisimman pian, jotta vältyttäisiin ajan kulumiseen liittyviltä ongelmilta. Kummallakin puolisolla on itsenäinen oikeus vaatia omaisuuden ositusta. Jos puolisot ovat tehneet avioehtosopimuksen, on sopimus otettava huomioon omaisuutta jaettaessa.

Osituksen toimittaminen edellyttää puolisoiden omaisuus- ja velkasuhteiden selvittämistä sekä avio-oikeuden alaisen ja siitä vapaan omaisuuden määrittämistä. Pääsääntönä on, että kaikki omaisuus jaetaan puolisoiden kesken tasan. Tasajako on kuitenkin vain pääsääntö, josta voidaan poiketa esimerkiksi sen vuoksi, että puolisot ovat tehneet omaisuudestaan avioehtosopimuksen tai sen vuoksi että ositusta sovitellaan. Jos puolisot ovat avioehtosopimuksella määränneet, ettei kummallakaan ole avio-oikeutta toisen omaisuuteen, omaisuutta ei jaeta tasan, vaan kumpikin puoliso pitää oman omaisuutensa. Jos avio-oikeutta ei ole vain tiettyyn omaisuuteen, jaetaan kaikki muu omaisuus tasan paitsi avioehtosopimuksessa mainittu omaisuus.

Osituksessa puolisoiden avio-oikeuden alaisen omaisuuden yhteenlaskettu säästö jaetaan siis kahtia. Se puoliso, jonka avio-oikeuden alaisen omaisuuden säästö on suurempi on velvollinen suorittamaan säästöjen erotuksen toiselle tasinkona. Näin päästään tilanteeseen, jossa kumpikin puoliso saa jaossa yhtä paljon omaisuutta.

Puolisot voivat toimittaa omaisuuden osituksen itse tai asiamiesten avustuksella. Jos edellytyksiä sopimusosituksen toimittamiselle ei ole, voi tuomioistuin määrätä jommankumman puolison vaatimuksesta pesänjakajan toimittamaan osituksen. Jos omaisuuden osituksesta syntyy erimielisyyksiä, ota yhteyttä lakimieheen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]