Minilex - Lakipuhelin

Ositussopimuksen tekeminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Ositussopimuksen suhteen ei ole olemassa mitään erityisiä muotovaatimuksia. Niinpä sopimus voidaan tehdä suullisestikin. Suullinen sopimus on kuitenkin riskialtis, sillä sitä on vaikea näyttää toteen, jos osapuolten välille tulee erimielisyyksiä ja sopimuksen sisällöstä tai sen olemassaolosta ei päästä yhteisymmärrykseen. Varmin tapa onkin tehdä kirjallinen sopimus, johon on helppo vedota myös jälkikäteen. Ositussopimusta allekirjoitettaessa, tulee puolisoiden mukana olla myös kaksi todistajaa. Todistajien tulee olla esteettömiä. Ositussopimus voidaan tehdä joko puolisoiden kesken tai juristien avustuksella. Tarvittaessa voidaan käyttää myös pesänjakajaa osituksen suorittamiseen, mutta tämä on yleistä vasta jos puolisot eivät keskenään pääse sopimukseen osituksesta. Ositussopimuksen päätarkoitus on kuitenkin saada sovinto puolisoiden kesken omaisuuden jaosta. Avioeron tullessa vireille, voidaan ositus toimittaa heti, puolisoiden ei tarvitse välttämättä odottaa kuuden kuukauden harkinta-ajan kulumista. Oikeus vaatia ositusta ei myöskään vanhene yleisessä kolmen vuoden vanhenemisajassa, täten piilee riski että jos ositussopimusta ei tehdä heti, vuosienkin jälkeen entinen puoliso voi esittää ositusvaateen. Tämän vuoksi ositussopimus kannattaa laatia heti avioeron tullessa vireille.

Tavallisimmin puolisot sopivat yhdessä juristista joka laatii ositussopimuksen heille. Tämä on toivottavaa, jotta sopimuksesta tulee juridisesti pätevä, ja esimerkiksi verotuksen sekä sopimukseen liittyvien hankaluuksien takia. Jos puolisot eivät halua yhdessä sopia juristista, voi  puoliso valtuuttaa toisen valitsemaan sopivan juristin. Kun ositussopimuksen laatiminen aloitetaan, selvitetään aluksi puolisoiden yhteinen omaisuus sekä se, onko puolisoilla sellaista omaisuutta mihin toisella puolisolla ei ole avio-oikeutta. Selvitys tulee myös hankkia puolisoiden veloista sekä mahdollisista muista vastuista. Kun varat ja velat on selvitetty, tulee tämän jälkeen laatia osituslaskelma, jossa selvitetään kummankin puolison omaisuuden varat. Jos toinen puolisoista omistaa enemmän, tulee hänen suorittaa tasinkoa vähemmän omistavalle puolisolle, jotta puolisot saavat arvomääräisesti saman verran omaisuutta. Tämä ei ole kuitenkaan pakollista jos puolisot ovat sopineet ositussopimuksessa omaisuuden jaosta laista poikkeavalla tavalla. Puolitussäännöstä on myös poikkeuksia, jos puolisot ovat esimerkiksi tehneet avioehtosopimuksen tai toinen puolisoista on saanut perintönä tai lahjana avio-oikeudesta vapaata omaisuutta. Kun sopimus on allekirjoitettu ja se on näin saavuttanut lainvoiman, puolisoiden vastuulle jää täten toteuttaa sopimuksen mukaiset velvoitteensa. Jos tarvitset apua ositussopimuksen laatimisessa tai ositussopimuksen laatimiseen liittyvissä kysymyksissä, lakipuhelimemme neuvoo näissä asioissa asiantuntevan lakimiehen avustuksella. 

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]