Minilex - Lakipuhelin

Avioero ja irtaimisto osituksessa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Avioliitto voidaan päättää avioeroon. Avioerossa puolisoiden omaisuus pyritään joko erottelemaan, jos heillä ei ole yhteistä omaisuutta, tai jakamaan suorittamalla ositus, jos puolisoilla on yhteistä omaisuutta. Irtaimeen omaisuuteen eli irtaimistoon luetaan esimerkiksi ajoneuvot, huonekalut, sekä pankkitileillä ja käteisenä oleva raha. Seuraavaksi tarkastellaan, miten irtaimisto voidaan osituksessa jakaa.

Avioliittoa ennen sekä sen aikana kerääntynyt omaisuus ja velka kuuluvat kullekin puolisolle henkilökohtaisesti. Kummallakin puolisolla on lisäksi niin kutsuttu avio-oikeus toisen puolison omaisuuteen, jos puolisoilla ei ole avioehtosopimusta, jossa puolisoiden omaisuus voidaan päättää vain toiselle kuuluvaksi. Myös lahjakirjassa, testamentissa tai henkilövakuutuksen edunsaajamääräyksessä on poikkeuksellisesti voitu sopia, ettei puolisolla ole avio-oikeutta toisen tiettyyn omaisuuteen. Voit tiedustella tällaisen omaisuuden käsittelystä osituksessa lakimieheltä.

Puolisoiden omaisuus, johon toisella on avio-oikeus, voidaan jakaa avioeron aikana osituksessa toisen puolison pyynnöstä. Osituksen toimittamiseksi on ensin selvitettävä puolisoiden sekä henkilökohtaiset että yhteiset velat ja omaisuus. Kummallakin puolisolla on oikeus erottaa selvityksessä kohtuullinen määrä irtaimistoa, kuten vaatteita ja esineitä, joka on tarkoitettu hänen henkilökohtaiseen käyttöönsä. Esimerkiksi ainoastaan toisen puolison käyttämät kauneudenhoitotuotteet ja ainoastaan toisen lukemat kirjat voidaan helposti jakaa sen mukaan, kuka niitä tarvitsee. Jos on epäselvää, kummalle puolisolle tietty irtaimisto kuuluu, se lasketaan yhteiseksi omaisuudeksi. On myös huomattava, että puolison on tietyissä tilanteissa annettava toiselle puolisolle vastiketta, jos toinen on käyttänyt enemmän yhteiseksi katsottua omaisuutta toiseen verrattuna.

Kun puolisoiden omaisuus on selvitetty ja eroteltu, lasketaan vastikkeet, joita toisen puolisoista on mahdollisesti maksettava toiselle. Tämän jälkeen arvioidaan se säästö, joka on avio-oikeuden alaista molempien puolisoiden osalta. Myös velat, jotka ovat avio-oikeuden alaisia, jaetaan tasavertaisesti.

Laissa on lisäksi tiettyjä säännöksiä irtaimistoon liittyen. Esimerkiksi ne henkilökohtaiseen käyttöön tarkoitetut esineet, jotka puoliso on antanut toiselle elatusvelvollisuutensa nojalla, kuuluvat tälle toiselle. Puoliso ei myöskään esimerkiksi saa ilman toisen suostumusta luovuttaa tai siirtää yhteisesti käytettävää asuntoirtaimistoa eli esimerkiksi huonekaluja, tai irtainta omaisuutta, joka on tarkoitettu toisen puolison tai lasten henkilökohtaista käyttöä varten. Puoliso ei myöskään saa luovuttaa sellaisen omaisuuden käyttö- tai hallintaoikeutta toiselle henkilölle sen uhalla, että tämä luovutus katsotaan pätemättömäksi. Tässä tapauksessa henkilö, jolle irtain omaisuus on luovutettu, joutuu sen palauttamaan. Tähän säännökseen on kuitenkin poikkeuksia, joita voit tiedustella lakimieheltä.

Jos puoliso luovuttaa tai panttaa toiselle puolisolle kuuluvaa tai puolisoille yhteistä irtainta omaisuutta ilman toisen puolison suostumusta, voi toinen puoliso lunastaa omaisuuden takaisin vastikkeella tai ilman, riippuen tilanteesta. Puolisoilla on oikeus vaatia toiselta puolisolta, että he molemmat ottavat osaa luettelon tekemiseen kummankin puolison henkilökohtaisesta irtaimesta omaisuudesta, johon toisella ei ole avio-oikeutta, ja jota ei näin ollen lasketa osituksessa tehtävään omaisuuden jakoon. Jos toinen puoliso ei noudata tätä vaatimusta, voidaan hänelle määrätä edustaja. Jos henkilökohtaisen irtaimiston luettelemisesta tulee riita, se voidaan ratkaista tuomioistuimessa.

Tuomioistuin voi lisäksi puolisoiden yhteisestä tai toisen puolison hakemuksesta antaa avioeron aikana päätöksen, että toinen puolisoista on oikeutettu käyttämään sellaista hänelle kuuluvaa irtainta omaisuutta, joka kuuluu puolisoiden yhteisesti käytettäväksi tarkoitettuun asuntoirtaimistoon, tai joka on puolison työväline tai tarkoitettu puolison tai lasten henkilökohtaista käyttöä varten. Vaikka tuomioistuin olisi avioeron aikana antanut tällaisen päätöksen omaisuuden antamisesta toisen puolison käyttöön, tämä päätös raukeaa, kun ositus on toimitettu ja astuu voimaan.

Voit kysyä lisää irtaimen omaisuuden selvittämiseen osituksessa liittyvistä säännöksistä lakimieheltä. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]