Minilex - Lakipuhelin

Avioero, ositus ja auto

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Avioliiton päättyessä avioeroon voivat puolisot toisen pyynnöstä jakaa omaisuutensa sekä velkansa niin sanotussa osituksessa. Auto kuuluu irtaimeen omaisuuteen, joka voidaan jakaa osituksessa, jos se kuuluu puolisoille yhteisesti.

Lain mukaan avioliittoa ennen sekä sen aikana kerääntynyt omaisuus ja velka kuuluvat kullekin puolisolle henkilökohtaisesti. Kuitenkin puolisoilla on myös lähtökohtaisesti niin sanottu avio-oikeus toisen omaisuuteen, eli tätä omaisuutta pidetään yhteisenä ja se tullaan jakamaan avioeron aikana osituksessa. Omaisuutta voidaan myös jättää avio-oikeuden ulkopuolelle päättämällä näin avioehtosopimuksessa, lahjakirjassa, testamentissa tai henkilövakuutuksen edunsaajamääräyksessä.

Jos siis puolisolla A on avioliittoa solmiessaan ollut auto, eikä siitä olla muuta sovittu, on puolisolla B avio-oikeus autoon, ja osituksessa näin ollen oikeus saada puolet auton arvosta. Jos taas puolisot ovat avioehtosopimuksessa päättäneet, että auto on ainoastaan puoliso A:n omaisuutta eikä B:n avio-oikeuden alaista, ei auton arvoa oteta huomioon osituksessa. Auton arvo määritellään yleensä sen käyvän arvon mukaan, eli sen kauppahinnan mukaan osituksen tekohetkellä.

Ositusta varten selvitetään ensin henkilökohtainen sekä yhteinen omaisuus. Jos puolisot A ja B ovat ostaneet auton avioliiton aikana, ja on epäselvää, kummalle puolisolle auto kuuluu, se lasketaan yhteiseksi omaisuudeksi. Puolison on myös tietyissä tilanteissa annettava toiselle puolisolle vastiketta, jos toinen on käyttänyt enemmän henkilökohtaiseksi katsottua omaisuutta toiseen verrattuna. Osituksessa omaisuus sekä velat, jotka ovat yhteisiä, jaetaan tasan puolisoiden kesken.

Puolisoilla on osituksen aikana oikeus vaatia, että he molemmat ottavat osaa luettelon tekemiseen kummankin puolison henkilökohtaisesta irtaimesta omaisuudesta, joka ei ole toisen avio-oikeuden alaista. Tätä omaisuutta ei näin ollen oteta huomioon osituksessa tehtävässä omaisuuden jaossa. Puolisolle voidaan määrätä edustaja, jos hän ei noudata toisen vaatimusta tehdä luettelo, ja jos luettelemisesta tulee riita, se voidaan ratkaista tuomioistuimessa.

Jos sinulla on lisäkysymyksiä avioeron aikana tehtävästä osituksesta ja auton omistus- ja käyttöoikeuden jakautumisesta, voit ottaa yhteyttä lakimieheen. Voit myös tutustua minilex.fi-verkkopalvelun osioon ‘Avioerossa toimitettava ositus ja irtaimisto’.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]