Minilex - Lakipuhelin

Avioeron jälkeen toimitettava ositus sekä tasingon maksaminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Ositus tarkoittaa avioliiton päättyessä avioeroon tai toisen puolison kuolemaan tapahtuvaa avio-oikeuden alaisen omaisuuden selvittämistä ja tasaamista. Osituksessa lasketaan, miten paljon tasinkoa enemmän omistava puoliso joutuu maksamaan vähemmän omistavalle puolisolle, jotta puolisoiden omaisuudet ovat yhtä suuret. Tasinko on siis omaisuuserä, jonka varakkaampi puoliso joutuu maksamaan varattomammalle puolisolle, jotta kummankin omaisuus tulee yhtä suureksi. Tasinko voidaan maksaa rahana, kiinteänä omaisuutena tai irtaimena omaisuutena.

Puolisot voivat avioeron tullen käynnistää omaisuuden osituksen yhdessä sopimusosituksena. Tällöin he toimittavat osituksen itse keskinäisin sopimuksin. Jos edellytyksiä sopimusositukselle ei ole, tuomioistuin voi puolisoiden hakemuksesta määrätä pesänjakajan toimittamaan osituksen. Tällaista pesänjakajan toimittamaa ositusta kutsutaan toimitusositukseksi. Toimitusositus on kuitenkin harvinaisempi kuin sopimusositus, eli puolisot kykenevät usein sopimaan keskenään omaisuutensa jakamisesta.

Tasinkona suoritettava omaisuus yksilöidään osituksessa. Tasinko on siis tasauserä, jolla puolisoiden omaisuudet tasataan yhtä suuriksi. Tasinko ei kuitenkaan aina johda puolisoiden varallisuuksien tasoittumiseen, sillä osituksessa ei esimerkiksi huomioida sellaista omaisuutta, johon puolisolla ei ole avio-oikeutta. Avio-oikeus omaisuuteen on saatettu poistaa esimerkiksi lahjakirjalla tai testamentilla.

Vähemmän omistava puoliso ei lähtökohtaisesti voi vaatia itselleen tiettyä omaisuutta tasinkona, vaan tasingon maksaja saa päättää, mitä omaisuutta hän haluaa luovuttaa puolisolleen. Näin ollen puoliso ei siis voi esimerkiksi vaatia toisen puolison asuntoa tasinkona, vaikka hän olisikin selvästi enemmän asunnon tarpeessa. Kuitenkin, jos tasinkovelvollinen kiusallaan tai muusta syystä osoittaa puolisolleen epäsopivaa omaisuutta tasinkona, voi puoliso hakea pesänjakajan määräämistä ja tämä ratkaisee asian. Pesänjakaja voi tällöin määrätä tasingon maksettavaksi muusta omaisuudesta vastoin tasinkovelvollisen tahtoakin. On kuitenkin huomattava, että tasingon voi aina halutessaan suorittaa rahassa. Lisäksi on myös mahdollista, että puoliso luopuu oikeudestaan saada tasinkoa.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]