Minilex - Lakipuhelin

Avioero-ositus ja tasinko

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Puolisot voivat vaatia omaisuuden jakamista eli ositusta sen jälkeen, kun avioeroa koskeva asia on tullut vireille käräjäoikeudessa. Pääsäännön mukaan puolisoilla on avio-oikeus kaikkeen toisen puolison omaisuuteen, jolloin osituksessa puolisoiden varallisuus lasketaan yhteen ja jaetaan puolisoiden kesken tasan. Enemmän varallisuutta omistavan puolison on maksettava tasinkoa vähemmän omistavalle puolisolle sen verran, että puolisot omistavat yhtä paljon omaisuutta.

Esimerkki: A ja B hakivat avioeroa. A:lla on omaisuutta 300 000 euron arvosta ja B:llä 400 000 euron arvosta. Puolisoiden omaisuus lasketaan siis yhteen ja jaetaan heidän kesken tasan. Tällöin molempien puolisoiden tulee saada 350 000 euron arvosta omaisuutta. Nyt B joutuu maksamaan tasinkoa A:lle 50 000 euroa, jotta molemmat puolisot omistavat omaisuutta yhtä paljon.

Puolisot ovat kuitenkin voineet tehdä avioehtosopimuksen. Avioehtosopimuksella voidaan poistaa molempien puolisoiden oikeus toisen puolison kaikkeen omaisuuteen tai tiettyyn omaisuuteen. Avioehtosopimus voi olla myös yksipuolinen, jolloin vain toisen puolison avio-oikeus toisen puolison kaikkeen tai johonkin tiettyyn omaisuuteen on poistettu.

Jos kummallakaan puolisolla ei ole oikeutta mihinkään toisen puolison omaisuuteen, toimitetaan omaisuuden erottelu, jossa molemmat puolisot pitävät oman omaisuutensa itsellään. Jos avioehtosopimuksella on poistettu molempien puolisoiden avio-oikeus tiettyyn toisen puolison omaisuuteen, tai jos toisen aviopuolison avio-oikeus on poistettu kokonaan tai osittain, jaetaan kaikki muu omaisuus puolisoiden kesken tasan. Taas enemmän avio-oikeuden alaista omaisuutta omistavan on suoritettava tasinkoa vähemmän tällaista omaisuutta omistavalle puolisolle.

Osituksessa puolisoiden avio-oikeuden alainen omaisuus jaetaan siis puolisoiden kesken tasan. Enemmän avio-oikeuden alaista omaisuutta omistavan on maksettava tasinkoa vähemmän avio-oikeuden alaista omaisuutta omistavalle sen verran, että molemmat puolisot omistavat tällaista omaisuutta yhtä paljon. Puolisot voivat vaikuttaa osituksen lopputulokseen tekemällä avioehtosopimuksen. Myös lahjanantaja tai testamentintekijä on voinut määrätä, että toisella puolisolla ei ole avio-oikeutta lahjoitettuun tai testamentattuun omaisuuteen.  

Tasajaon periaatteesta voidaan kuitenkin poiketa tai avioehtosopimus voidaan jättää osaksi tai kokonaan huomiotta, jos niiden noudattaminen johtaisi kohtuuttomaan lopputulokseen. Puolisot voivat sopia osituksesta keskenään tai sen voi toimittaa tuomioistuimen määräämä pesänjakaja.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]