Minilex - Lakipuhelin

Avioero ositus kuolema

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Ositus suoritetaan, kun avioliitto päättyy avioeroon tai kuolemaan. Osituksessa otetaan huomioon vain omaisuus, joka oli osapuolilla ositusperusteen syntyhetkellä. Ositusperusteen katsotaan täten syntyvän joko avioerohakemuksen jättöhetkellä tai kuolinhetkellä. Osituksen suorittamisen edellytyksenä on tietenkin, että puolisoiden omaisuutta ei ole kokonaan suljettu avio-oikeuden ulkopuolelle avioehdolla. Jos näin on tehty, suoritetaan vain omaisuuden erottelu.

Puolisoiden erotessa heidän avio-oikeuden alainen omaisuutensa jaetaan siten, että kumpikin puoliso saa yhtä suuren osan avio-oikeuden alaisesta omaisuudesta. Puoliso, jonka omaisuuden arvo on suurempi, joutuu maksamaan tasinkoa. Tasinkoa maksava puoliso saa päättää millä omaisuudella hän tasingon maksaa. Tämän vuoksi tasinkoa vaativa osapuoli ei voi vaatia esimerkiksi kesämökkiä tasinkona.

Ositus voidaan käynnistää silloin, kun avioerohakemus jätetään käräjäoikeuteen. Tämän jälkeen toinen osapuoli voi siis vaatia tasinkoa. Tasinkoa ei ole kuitenkaan pakko vaatia ollenkaan. Tasinkoa voi myös vaatia vähemmän kuin mihin olisi oikeutettu. Tasinko-oikeus katsotaan aina henkilökohtaiseksi oikeudeksi, minkä vuoksi kukaan (esimerkiksi ulosottomies) ei voi vaatia sitä asianomistajan puolesta.

Kuolintilanteessa ositus suoritetaan samoja periaatteita noudattaen kuin osapuolten eläessä suoritettu ositus. Ositus suoritetaan aina ennen perinnönjakoa. Leski on siis oikeutettu saamaan tasinkoa, jos ensiksi kuolleella oli enemmän avio-oikeuden alaista omaisuutta. Leski ei ole kuitenkaan velvollinen maksamaan tasinkoa kuolleen puolison kuolinpesälle, vaikka hänen avio-oikeuden alaisen omaisuutensa arvo olisi suurempi kuin kuolleella. Lesken ei siis tarvitse koskaan maksaa tasinkoa kuolleen perillisille. Huomioitavaa on, että tätä oikeutta kieltäytyä tasingon maksamisesta kuolleen perillisille ei kuitenkaan ole kaikissa Euroopan valtioissa. Jos aviopari asuu vakituisesti toisessa valtiossa, heihin voidaan alkaa soveltaa tämän valtion lakia. Muuttaessasi toiseen valtioon kannattaa kysyä neuvoa asiasta asianajajalta.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]