Minilex - Lakipuhelin

Avioero, ositus ja kiinteistö

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Avioliiton päättyessä avioeroon voidaan puolisoiden omaisuus sekä velat jakaa niin kutsutussa osituksessa, jos toinen puolisoista näin haluaa. Kiinteäksi omaisuudeksi luetaan esimerkiksi omistusoikeus kiinteistöön. Seuraavaksi tarkastellaan, miten omistusoikeudet kiinteistöön voivat jakautua osituksessa.

Pääasiassa se omaisuus, mikä puolisolla on avioliittoon mennessään, ja mitä hän avioliiton aikana saa, kuuluu avioliiton päättyessä edelleen hänelle. Jos esimerkiksi puoliso A omistaa avioliittoon mennessään kiinteistön, jossa hänellä on vuokralainen, kuuluu kiinteistö avioeron jälkeen edelleen hänelle. Lain mukaan puolisoilla on kuitenkin lähtökohtaisesti myös niin sanottu avio-oikeus toisen omaisuuteen. Tässä tilanteessa siis puolisolla B olisi vuokralla olevasta kiinteistöstä avio-oikeus, eli hänelle kuuluu osituksessa puolet kiinteistöstä. Avio-oikeutta ei kuitenkaan poikkeuksellisesti ole siihen omaisuuteen, siitä syntyvään mahdolliseen tuloon tai sen sijaan syntyneeseen omaisuuteen, jos näin määrätään avioehtosopimuksessa, lahjakirjassa, testamentissa tai henkilövakuutuksen edunsaajamääräyksessä.

Ositusta varten on ensin selvitettävä puolisoiden omaisuus sekä velat. Näiden selvittämisen sekä erottamisen jälkeen lasketaan vastikkeet, joita toisen puolisoista on mahdollisesti maksettava toiselle. Puolisot voivat joutua maksamaan toisilleen vastiketta, jos he eivät ole hyötyneet avio-oikeudellisesta omaisuudesta tasavertaisesti.  Lain mukaan puolisoiden nimittäin tulee hoitaa omaisuuttaan, johon myös toisella on avio-oikeus, niin hyvin, ettei omaisuus aiheettomasti vähenisi puolisoiden vahingoksi. Omaisuuden, velan ja vastikkeiden selvittämisen jälkeen osituksessa arvioidaan se säästö, joka on avio-oikeuden alaista molempien puolisoiden osalta. Myös velat, jotka ovat avio-oikeuden alaisia, jaetaan tasavertaisesti.

Laissa rajoitetaan toimia, joita puolisot voivat tehdä koskien yhteistä kiinteää omaisuutta, mukaan lukien yhteistä kiinteistöä. Puoliso ei esimerkiksi saa ilman toisen kirjallista suostumusta luovuttaa, antaa vuokralle tai muuten antaa käyttöoikeutta kiinteistöön, joka on tarkoitettu käytettäväksi puolisoiden yhteisenä kotina. Voit kysyä poikkeuksista tähän sääntöön lakimieheltä. Jos puoliso rikkoo tätä säännöstä, voi toinen nostaa kanteen kolmen päivän aikana, jolloin luovutus julistetaan pätemättömäksi. Kiinteän omaisuuden luovutus, vuokralle anto tai muun käyttöoikeuden luovutus tulee kuitenkin päteväksi, jos sille on myönnetty lainhuuto eikä luovutuksen saaja sen tapahtuessa tiennyt eikä hänen pitänyt tietää, ettei luovuttajalla ollut oikeutta luovuttaa kyseistä omaisuutta. Joissain tilanteissa toisella puolisolla on oikeus nostaa kanne kolmen kuukauden kuluessa. Kysy lisää kanteen mahdollisesta nostamisesta lakimieheltä.

Puolisot voivat myös tietyissä tilanteissa suojella kiinteistöään. Jos puolison omaisuus on luovutettu konkurssiin, toinen puoliso voi poistaa puolisoiden avio-oikeuden ilmoittamalla siitä maistraatille vuoden kuluessa konkurssin alkamisesta, ja näin suojella omaa omaisuuttaan konkurssilta ja ulosotolta. Voit kysyä lisää menettelystä konkurssitapauksista lakimieheltä. Edellä mainittuun esimerkkiin viitaten, jos esimerkiksi puoliso B on ajautunut konkurssiin, voi puoliso A poistaa molempien avio-oikeuden ja näin suojella kiinteistöään.

Jos sinulla on muita lisäkysymyksiä avioerossa tehtävästä osituksessa ja kiinteistön jakamisesta, voit kysyä lisää lakimieheltä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]