Minilex - Lakipuhelin

Avioero-osituksen kohtuullistaminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Tietyissä tilanteissa avioero-ositusta voidaan kohtuullistaa eli osituksessa voidaan poiketa niistä säännöistä, joita omaisuuden osituksessa muutoin noudatettaisiin. Omaisuuden ositusta voidaan sovitella silloin, jos ositus sellaisenaan johtaisi kohtuuttomaan lopputulokseen tai jos osituksen toteuttaminen sellaisenaan johtaisi siihen, että toinen puoliso saa perusteettomasti taloudellista etua.

Harkittaessa osituksen sovittelua, on otettava huomioon avioliiton kestoaika, puolisoiden tekemä työ yhteisen talouden hyväksi sekä omaisuuden säilyttämiseksi ja lisäämiseksi sekä muut näihin verrattavat puolisoiden taloudellisia asioita koskevat seikat.

Mitään ennalta asetettuja yleisiä säännöksiä siitä, milloin ositusta voidaan sovitella, ei ole olemassa. Osituksen sovittelu mahdollisuutta arvioidaan jokaisen yksittäistapauksen kohdalla erikseen.

Osituksen sovittelu voi johtaa siihen, että puolison avio-oikeus toisen puolison omaisuuteen poistetaan tai sitä rajoitetaan. Osituksen sovittelun myötä on myös mahdollista, että tietty omaisuus jätetään joko osittain tai kokonaan osituksen ulkopuolelle. Tällainen omaisuus voi olla esimerkiksi saatu ennen avioliittoa tai se on voitu saada perintönä, testamentilla tai lahjana. Osituksen sovittelussa on myös mahdollista myöntää puolisolle avio-oikeus sellaiseen omaisuuteen, mihin hänellä ei avioehtosopimuksen nojalla ole oikeutta.

Yleisimmät tilanteet, joissa osituksen kohtuullistaminen tulee kyseeseen, voidaan jakaa kahteen tapaukseen. Ensimmäisessä tapauksessa avioliitto on lyhytaikainen eikä puolisoilla ole lapsia eikä avioehtosopimusta. Tällöin ositus suoritettaisiin niin, että puolisoiden omaisuus jaetaan heidän kesken tasan. Jos toinen puolisoista on kuitenkin huomattavasti varakkaampi, saa vähemmän omaisuutta omistava puoliso perusteetonta etua. Tällöin ositusta voidaan yleensä sovitella avioliiton lyhytaikaisuuden vuoksi.

Toinen yleinen tapaus koskee pitkiä avioliittoja, jossa puolisoilla on totaalinen avioehtosopimus, eli kummallakaan puolisolla ei ole oikeutta mihinkään toisen puolison omaisuuteen. Lisäksi näissä tapauksissa toinen puolisoista on ollut pitkään kotona hoitamassa kotia ja lapsia. Täten hänen tulonsa on yleensä huomattavasti pienemmät kuin toisen työssäkäyvän puolison. Pitkän avioliiton päättyessä eroon on kohtuutonta, että kotona olevalla puolisolla ei olisi avio-oikeutta toisen puolison omaisuuteen, kun otetaan huomioon avioliiton kestoaika sekä kotona olevan puolison tekemä työ yhteisen talouden hyväksi. Ositusta voidaan yleensä sovitella tällaisissa tilanteissa.

Osituksen sovittelua koskeva vaatimus voidaan tehdä joko osituksessa tai sen jälkeen. Osituksen sovittelu on kuitenkin aina harkinnanvaraista ja tapauskohtaista. Lisätietoa osituksen sovittelun mahdollisuudesta saat ottamalla yhteyttä lakimieheen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]