Minilex - Lakipuhelin

Avioero-osituksessa puolisoiden omaisuudet jaetaan

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Avioero-ositukseksi on kutsuttu ositusta, joka voidaan toimittaa puolisoiden välisen avioeroasian vireille tultua. Avioeron vuoksi tehtävä ositus, jossa puolisoiden omaisuudet jaetaan, on mahdollista suorittaa myös silloin, kun avioliitto on jo purkautunut. Ositusperusteen syntyminen on yleisesti ottaen määritelty sen edellytykseksi, että ositus voidaan tehdä ja avioero-osituksessa ositusperusteen katsotaan liittyvän avioliiton purkautumiseen. Puolisot voivat tehdä avioeroa koskevan kirjallisen hakemuksen joko yksin tai yhdessä ja kun hakemus on toimitettu jommankumman puolison kotipaikan käräjäoikeudelle joko henkilökohtaisesti paikan päällä käyden, postitse tai sähköpostin välityksellä, on avioeron katsottu tulevan vireille. Jos hakemuksen on tehnyt vain toinen puolisoista, alkaa avioeroon pääsääntöisesti kuuluva kuuden kuukauden harkinta-aika kuitenkin vasta siitä hetkestä, jona avioeroa koskeva hakemus on oikeuden toimesta annettu tiedoksi myös toiselle puolisolle. Harkinta-ajan loppumisajankohta ei vaikuta oikeuteen hakea ositusta, vaan ositus voidaan tehdä jo ennen kyseisen ajan kulumista tai lopullisen avioeron tuomitsemista. Osituksen vaatimisen osalta olennainen ajankohta on nimenomaan asian vireilletulon hetki.

Jotta puolisoiden omaisuudet voidaan avioeron myötä jakaa, tulee asiaa vaatia. Kummallakin puolisolla on itsenäisesti mahdollisuus ositusvaateen tekemiseen. On huomionarvoista, että myös ositusvaateen vanheneminen on mahdollista, jos kumpikaan puolisoista ei vaadi osituksen toimittamista. Toisaalta oikeudesta osituksen vaatimiseen voidaan myös luopua. Osituksen toimittamisen myötä puretaan puolisoiden keskinäinen aviovarallisuussuhde, joka heidän välillään on avioliiton kestäessä ollut. Jos puolisoilla ei ole ollut lainkaan avio-oikeutta toistensa omaisuuteen, suoritetaan osituksen sijaan kuitenkin omaisuuden erottelu. Molempien toimenpiteiden suhteen on olennaista huomioida, että puolisoiden yhteinen omaisuus on vaadittaessa jaettava. Avioero-ositusta ja puolisoiden omaisuuksien jakamista säännellään pääosin avioliittolaissa, mutta myös perintökaaren asiaan liittyvät säännökset tulee huomioida.

Omaisuuden tasajako ja tasinko

Jos puolisoiden välillä ei ole tehty avioehtosopimusta, on pääsääntö omaisuuden jaon suhteen avioeron tapauksessa omaisuuden tasajako. Tasajaossa puolisoille jaetaan tasan heidän yhteenlaskettu nettovarallisuutensa. Omaisuuden tasajaon suhteen voidaan huomioida, että puolisoille on avioliittolaissa annettu oikeus erottaa itselleen kohtuullisena pitäen esimerkiksi omia vaatteitaan ja joitakin yksinomaan itselle kuuluvia, henkilökohtaiseen käyttöön tarkoitettuja, esineitä. Avio-osana on voitu pitää sitä määrää, joka jää jäljelle kun puolisoiden omaisuuksista on suoritettu tietyt toimet ja määrä on sitten jaettu kahdella. Suoritettavina toimina on pidetty esimerkiksi päältäpäin erottamista, velkojen kattamista ja vakuuden antamista yhteisestä velasta. Kun avio-osa on määritetty, voidaan selvittää tasingon, eli sen tasoituserän määrä, joka enemmän omistavan puolison tulee mahdollisesti toiselle puolisolle maksaa.

Avioehdon ja sovittelun vaikutus omaisuuden jakamiseen

Tasajakoa ilmentävästä pääsäännöstä on mahdollista poiketa paikoin avioehtosopimuksen huomioon ottavan tapauksen lisäksi silloin, jos tilanne vaatii osituksen sovittelua. Avioehtosopimuksesta on mahdollista lukea lisää kategoriasta ”Avio-oikeus ja avioehto” ja osituksen sovitteluun perehdytään puolestaan yksityiskohtaisemmin artikkelissa ”Osituksen sovittelu”. Puolisoiden omaisuuden jakamisen kannalta on huomionarvoista, että avioehtosopimuksella voidaan vaikuttaa siihen, miten jako tapahtuu. Tällöin aviopuolisot saattavat sopimuksen nojalla esimerkiksi pitää kumpikin täysin oman omaisuutensa avioliiton purkautuessa. Toisaalta sopimus voi vaikuttaa tasajaon periaatteen soveltamiseen myös niin, että omaisuus pääosin jaetaan tasan, mutta tietty omaisuus jätetään jaon ulkopuolelle. Kohtuuton avioehtosopimus voi saada aikaan monimutkaisia tilanteita ja sovittelu mahdollistaa puolestaan tietyin edellytyksin poikkeamisen niistä säännöistä, jotka muutoin tulisivat noudatettaviksi omaisuutta jaettaessa.

Millä tavoin puolisoiden omaisuudet voidaan jakaa avioero-osituksessa?

Puolisoiden omaisuuden jakaminen avioeron tilanteessa voidaan tehdä joko sopimusosituksena tai toimitusosituksena. Sopimusosituksessa puolisot voivat käynnistää toimenpiteen yhdessä ja toimittaa sen halutessaan joko keskenään tai asiamiesten avulla. Sopimusosituksessa puolisot sopivat keskenään siitä, miten omaisuus jaetaan ja toimittavat osituksen kyseisen sopimuksen mukaisesti. Tietyissä tilanteissa ositus on kuitenkin mahdollista tehdä pelkästään toimitusosituksena, jolloin tuomioistuin jommankumman osapuolen vaatimuksesta määrää toimenpidettä suorittamaan pesänjakajan. Ositusta koskevat tietyt, laissa yksityiskohtaisemmin määritellyt, muotovaatimukset, joita tulee noudattaa niin sopimus- kuin toimitusosituksenkin ajankohtaistuessa. Ositusta koskevista muotomääräyksistä kerrotaan tarkemmin artikkelissa ”Osituksen määrämuoto”. Silloin kun kyseessä on avioero-ositus ovat molemmat puolisot osituksessa ositustahoja. On huomionarvoista, että avioero-osituksista merkittävä osa suoritetaan entisten puolisoiden kesken.

Miten pesänselvittäjä vaikuttaa puolisoiden omaisuuden jakamiseen?

Kun suoritetaan toimitusositus, on pesänjakajalle annettu suhteellisen laaja toimivalta. Omaisuuden jaon tilanteessa valta tasapainottuu toisaalta sillä, että jakajalla on myös ratkaisupakko. Pesänjakajalta vaaditaan näin ollen perustellun oikeudellisen ratkaisun esittämistä niihin väitteisiin, jotka koskevat puolisoiden omaisuutta. Pesänjakajan tehtäviin kuuluu ratkaista niin omaisuuden laajuuden selvittämiseen, avio-oikeuden alaisen tai avio-oikeudesta vapaan omaisuuden luettelointiin kuin omaisuuden muihin omistusseikkoihin liittyviä kysymyksiä. Osituksen onnistuneen suorittamisen kannalta on olennaista, että puolisoiden avio-oikeuden alainen ja avio-oikeudesta vapaa omaisuus on erotettu toisistaan asianmukaisesti. Kun puolisoiden omaisuudet jaetaan avioeron vuoksi, voidaan avioero-osituksen toimituksessa erottaa sekä laskennallinen että reaalinen puoli. Pesänjakajan vastuulla on, että laskennallisessa vaiheessa suoritetaan sellaiset toimenpiteet, joiden asianmukainen suorittaminen on myöhemmille toimille välttämätöntä. Esimerkiksi osituslaskelman tekemisen kannalta on tärkeää, että puolisoiden omaisuus- ja velkasuhteet ovat selvät, ja on määritelty, mikä omaisuus on avio-oikeuden alaista ja mikä siitä vapaata.

Omaisuuden jakamista ja osituksen suorittamista koskevat kysymykset voivat olla hyvinkin monimutkaisia, minkä vuoksi niiden ajankohtaistuessa on suositeltavaa olla yhteydessä asiantuntevaan lakimieheen.

Osituksen piiriin kuuluva omaisuus

Kun määritellään osituksen piiriä, on sen lähtökohtaisesti katsottu kattavan omaisuuden, joka puolisoille on kuulunut silloin, kun ositusperuste on syntynyt. Avioeron tapauksessa ositusperusteen voidaan katsoa syntyvän avioerohakemuksen perusteella. Näin ollen voidaan huomioida, ettei osituksen piiriin kuulu se omaisuus, joka on saatu tai hankittu sen jälkeen, kun avioero on tullut vireille. Puolisoille on annettu mahdollisuus erottaa itselleen kyseisenlainen omaisuus, jota ei tarvitse antaa osituksen piiriin. Jotta ositus voidaan suorittaa, on puolisoiden omaisuus, varat ja velat luetteloitava ja omaisuutta koskevan luettelon laatiminen voi avioerotilanteen kannalta olla mahdollista jo ennen ositusperusteen syntymistä. Mainitusta luettelosta kerrotaan tarkemmin artikkelissa ”Luettelon laatiminen puolisoiden omaisuudesta”. Avioero-osituksen yhteydessä myös velkojen maksua varten varataan laskennallisesti omaisuutta, jolloin tarkoituksena on velkojen kattaminen. Maksettavaksi velat tulevat kuitenkin niitä koskevien ehtojen mukaisesti myös avioeron jälkeen.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

- Avioero-ositus voidaan suorittaa puolisoiden välisen avioeron tultua vireille.

- Omaisuuden ositusta ja näin ollen puolisoiden omaisuuden jakamista koskien tulee esittää vaatimus.

Varoitukset

- Avioerotilanteessa tehtävään ositukseen voi liittyä useitakin oikeudellisesti haastavia seikkoja.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]