Minilex - Lakipuhelin

Avioero, ositus ja lahja

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Avioliiton päättyessä avioeroon puolisoiden omaisuus sekä velat on eroteltava tai jaettava. Prosessia, jossa puolisoiden omaisuus ja velat jaetaan, kutsutaan ositukseksi. Seuraavaksi tarkastellaan, miten puolisoiden antamat tai saamat lahjat otetaan huomioon osituksessa.

Aviopuolisoiden hankittu omaisuus ennen avioliittoa sekä sen aikana on heille henkilökohtaisesti kuuluvaa. Puolisoilla on niin sanottu avio-oikeus myös toisen omaisuuteen, jos puolisot eivät tee avioehtoa tai eivät muuten rajoita toisen avio-oikeutta. Velat sekä omaisuus, johon toisella puolisolla on avio-oikeus, jaetaan osituksessa avioeron aikana. Puolisoiden antamiin sekä saamiin lahjoihin kuitenkin pätee erityisiä sääntöjä.

Lähtökohtaisesti puolison lahjaksi saama omaisuus on myös avio-oikeuden alaista, jos siitä ei ole lahjakirjassa muuta määrätty. Jos lahjakirjassa kuitenkin määrätään, ettei omaisuus, sen tuotto, tai sen sijaan saatu omaisuus ole avio-oikeuden alaista, kuuluvat ne ainoastaan lahjan saajalle. Jos puoliso on kuitenkin saanut lahjan vasta sen jälkeen, kun avioero on jo tullut vireille, ei toisella puolisolla ole tähän omaisuuteen avio-oikeutta. Jos avioero kuitenkin raukeaa muusta syystä, kuin että toinen puolisoista kuolee, toinen puoliso saa avio-oikeuden tällaiseenkin lahjaan, jollei asiasta muuta päätetä esimerkiksi avioehtosopimuksessa.

Pätevän lahjakirjan on oltava päivätty, asianmukaisesti allekirjoitettu ja kahden esteettömän henkilön oikeaksi todistama. Kiinteää omaisuutta koskeva lahjakirja voidaan allekirjoittaa myös kaupanvahvistajan oikeaksi todistamana.

Puolison toista puolisoa avustavat työt voidaan lukea joko korvaukselliseksi työksi tai lahjaksi. Jos puoliso avustaa toista tämän ansiotoiminnassa ja tahtoo saada korvauksen, hänen on näytettävä vuoden aikana että siitä oli sovittu, että korvausta oli tarkoitettu annettavaksi tai että sitä on pidettävä kohtuullisena. Jos puoliso lahjoittaa toiselle puolisolle irtainta omaisuutta, lahjoituksesta tulee ilmoittaa maistraattiin, jotta lahjan saaja välttyisi velkojan vaatimuksilta antaa se takaisin lahjan antajan konkurssin tai ulosoton seurauksena.

Jos taas puoliso antaa kolmannelle osapuolelle lahjaksi omaisuutta, johon toisella puolisolla on avio-oikeus, tulee hänen suorittaa toiselle puolisolle vastiketta menetyksestä. Lahjan saajan on lisäksi palautettava lahja tai sen arvo siinä määrin kuin se on tarpeen toisen puolison oikeuden toteuttamiseksi, jos katsotaan, että lahjan saaja tiesi tai olisi pitänyt tietää, että lahjoitus loukkasi toisen puolison oikeutta.

Jos sinulla on lisäkysymyksiä lahjan merkityksestä osituksen suorittamisessa avioeron seurauksena, voit ottaa yhteyttä lakimieheen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]