Minilex - Lakipuhelin

Ositus ja ulosotto: velkojen kattaminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Osituksen teko aloitetaan määrittelemällä, mikä puolisoiden omaisuus on avio-oikeuden alaista. Lähtökohtaisesti kaikki puolisoiden omaisuus on avio-oikeuden alaista huolimatta siitä, onko se hankittu ennen avioliittoa vai sen aikana. Kuitenkaan avioeroasian vireille tulon tai puolison kuoleman jälkeen ansaittu tai saatu omaisuus ei ole avio-oikeuden alaista.

Sen jälkeen, kun kummankin puolison avio-oikeuden alainen omaisuus on määritelty, määritellään erikseen kummankin puolison velkojen määrä. Jos puoliso on ottanut yksin velkaa, hän on siitä lähtökohtaisesti myös yksin vastuussa, eli toisen puolison ei tarvitse maksaa tällaista velkaa eikä sitä voida myöskään ulosmitata toisen puolison omaisuudesta. Tähän on poikkeuksena perheen elatusta varten tehty velka, josta kumpikin puoliso vastaa yhdessä. Tätä poikkeussäännöstä ei kuitenkaan sovelleta rahalainaan. Jos puolisot ovat tehneet velkaa yhdessä, he myös vastaavat siitä yhdessä. Sellaista velkaa, jonka toinen puolisoista on tehnyt avioeron vireille tulon jälkeen tai puolison kuoleman jälkeen, ei oteta osituksessa huomioon.  

Osituksessa lasketaan siis kummankin puolison osalta erikseen yhteen heidän avio-oikeuden alainen omaisuutensa ja vähennetään tästä omaisuudesta puolisoiden velat. Lopputuloksena saadaan kummankin puolison avio-oikeuden alaisen omaisuuden säästö. Jos avioliitto on purkautunut puolison kuoleman johdosta, velat täytyy myös maksaa, mutta jos kyseessä on avioero, velat ainoastaan laskennallisesti vähennetään puolisoiden omaisuudesta. Tämän laskelman lopputulos ei kuitenkaan voi olla negatiivinen, eli jos puolisolla on enemmän velkaa kuin omaisuutta, avio-oikeuden alaisen omaisuuden säästöksi merkitään 0. Lopputuloksena saatu säästö jaetaan lähtökohtaisesti tasan puolisoiden kesken, jolloin toisella voi olla velvollisuus suorittaa toiselle tasinkoa. Jos siis esimerkiksi puolisolla A on omaisuutta 10 000 euroa ja ulosotossa olevaan velkaa yhteensä 20 000 euroa, hänen avio-oikeuden alaisen omaisuutensa säästö on 0 euroa. Jos taas puolisolla B on omaisuutta 10 000 euroa ja hänellä ei ole velkaa, hän on lähtökohtaisesti velvollinen suorittamaan A:lle tasinkona puolet tästä summasta eli 5000 euroa. Jos ositus toimitetaan puolison kuoleman johdosta, ei eloonjäänyt puoliso ei kuitenkaan ole velvollinen luovuttamaan tasinkoa ensiksi kuolleen puolison perillisille.

Jos sinulla on kysyttävää ulosoton vaikutuksesta ositukseen, lakimiehemme vastaavat mielellään.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]