Minilex - Lakipuhelin

Vakuutuspetos vanhenee

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Mahdollisuudelle nostaa syyte tehdystä rikoksesta on olemassa ajallinen rajoitus. Tämä ajallinen rajoitus on porrastettu rikoksen vakavuuden mukaan. Syyteoikeuden vanhentumisajan laskeminen alkaa rikoksen tekopäivästä. Mikäli rikoksen tunnusmerkistössä edellytetään tietyn seurauksen syntymistä, aika lasketaan tuon seurauksen ilmenemispäivästä. Mikäli rikolliseen tekoon sisältyy lainvastaisen asiaintilan ylläpitäminen, alkaa syyteoikeuden vanhentumisajan laskeminen tämän tilan päättymisestä. Syyteoikeus osallisuudesta rikokseen alkaa vanhentua samana päivänä kuin syyteoikeus itse pääteosta.

Petos on rikoslaissa rangaistavaksi säädetty teko. Petos on tekijänsä epärehelliseen menettelyyn liittyvä rikos sekä keino oikeudettoman varallisuusedun saavuttamiseen toisen kustannuksella. Petos voidaan tehdä lukemattomilla eri tavoilla. Vakuutuspetos lasketaan myös petokseksi. Petoksesta voidaan tuomita sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi. Törkeästä petoksesta voidaan tuomita vankeuteen vähintään neljäksi kuukaudeksi ja enintään neljäksi vuodeksi. Petoksen yritys on myös rangaistava.

Törkeän vakuutuspetoksen osalta kyseessä on rikos, jossa rikoksesta säädetty ankarin rangaistus on enintään neljä vuotta, tällöin syyteoikeus vanhentuu kymmenessä vuodessa. Tavallisen vakuutuspetoksen osalta puolestaan syyteoikeus vanhentuu viidessä vuodessa.

Syyteoikeuden vanhentumisajan kuluminen katkeaa, kun syytettävälle annetaan laillisesti tiedoksi haaste, taikka häntä vastaan tehdään hänen henkilökohtaisesti läsnä ollessaan oikeudenkäynnissä rangaistusvaatimus. Syyteoikeuden vanhentumisaikaa on hakemuksesta mahdollista jatkaa yhden kerran yhdellä vuodella perustellusta ja painavasta syystä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]