Minilex - Lakipuhelin

Vakuutuspetos ja vankeus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Vakuutuspetos on säädetty rangaistavaksi teoksi Suomen rikoslaissa. Vakuutuspetoksesta voidaan tuomita vankeutta. Rikoslain mukaan se, ”joka hankkii itselleen tai toiselle oikeudettoman vakuutuskorvauksen sytyttää tuleen palovakuutetun omaisuuden, on tuomittava, jollei hän lisäksi vakuutuskorvauksen saamiseksi syyllisty samaa omaisuutta koskevaan petosrikokseen tai sellaisen rikoksen yritykseen, vakuutuspetokseen”.

Vakuutuspetoksella tarkoitetaan palovakuutetun omaisuuden sytyttämistä palamaan siten, että siitä haetaan sellaista korvausta, johon kyseinen henkilö ei ole oikeutettu. Yritetään siis hankkia oikeudetonta vakuutuskorvausta vakuutusyhtiöltä. Kyse on palovakuutetun omaisuuden sytyttämisestä tuleen tavoitellen taloudellista hyötyä, joka on oikeudetonta.

Vakuutuspetos on arkikielessä ymmärretty hieman eri tavalla kuin laissa. Lainsäädännössä vakuutuspetos kattaa vain ja ainoastaan omaisuuden, joka on palovakuutettu. Arkikielessä miellämme vakuutuspetoksen kattamaan myös muiden kuin palovakuutettujen tavaroiden oikeudettoman korvauksen tavoittelemisen. Tällöin saatetaan puhua esimerkiksi kännykän korvauksesta tai autokolarissa sattuneen vahingon korvausta, vaikka ei todellisuudessa olla edes kärsitty vahinkoa. Huomioitavaa on siis se, että näissä tilanteissa kyse ei ole lain tarkoittamasta vakuutuspetoksesta. Mikäli tilanteeseesi sopii edellä mainittu tilanne, kannattaa Sinun kääntyä lakimiestemme puoleen. He antavat Sinulle lisätietoa asiaan liittyen.

Vakuutuspetoksesta voidaan tuomita sakkoon tai vankeuteen enintään yhdeksi vuodeksi. Teon laatu ja aiheutunut hyöty rikoksentekijälle ovat sellaisia seikkoja, joita huomioidaan, kun pohditaan tuomion ankaruutta. Tuomioistuin kokonaisharkinnan perusteella päättää tuomion.

Vakuutuspetoksesta jää usein kiinni. Tämä johtuu siitä, että eri vakuutusyhtiöillä on yhteinen rekisteri (vahinkorekisteri), johon kirjataan aiheutuneet vahingot ja mitä korvausta siitä on mahdollisesti saanut.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

- Arkikielisessä käytössä vakuutuspetos saa erilaisen sisällön kuin lainsäädännön mukaan. Perinteisenä arkikäytön mukaiset vakuutuspetokset, kuten oikeudettomasti korvausta tekaistun autokolarin takia, eivät ole lainsäädännön mukaan vakuutuspetoksina rangaistuja rikoksia. Tällöin kyseeseen tulee jotain muuta. 

Varoitukset

- On olemassa vakuutusyhtiöiden yhteinen vakuutusrekisteri, joka sisältää henkilön ilmoittamat vahingot. Näin ollen vakuutusyhtiöt eivät maksa useampaan kertaan korvausta samasta vahingosta.

- Vakuutuspetoksesta voi saada myös vankeutta.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]