Minilex - Lakipuhelin

Vakuutuspetos ja tapaturma

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Vapaaehtoinen tapaturmavakuutus korvaa vakuutuksenottajalle tapaturmasta aiheutuneita taloudellisia seuraamuksia. Tapaturmavakuutuksessa voidaan myöskin sopia maksettavaksi henkilön tapaturmainen kuolema. Vapaaehtoinen tapaturmavakuutus voi sisältyä kotivakuutukseen, jolloin erillinen tapaturmavakuutus on aiheeton. Lakisääteinen tapaturmavakuutus taas liittyy turvan antamiseen työntekijän työtapaturmasta aiheutuneiden hoitokustannusten ja työkyvyttömyyden varalta.

Petoksen tarkoituksena on hankkia itselleen tai toiselle luonteeltaan oikeudetonta taloudellista hyötyä. Vakuutuksenottajan tulee toimia erehdyttämistarkoituksessa. Erehdyttämisellä tarkoitetaan sitä, että vakuutuksenottaja tuo esiin valheellisen asianlaidan. Lisäksi erehdyttämistä on, jos vakuutuksenottaja vääristää tai salaa todellisen tapahtumain kulun.

Jos tapaturmavakuutuksessa vakuutuksen ottaja on aiheuttanut tapaturman törkeällä huolimattomuudella, vakuutuksenantajan vastuuta voidaan vähentää sen mukaan kuin voidaan katsoa olevan kohtuullista olosuhteet huomioon ottaen.  Vakuutustapahtuman aiheuttaminen tahallisesti ei yleensä tule kysymykseen, kun kyseessä on tapaturmavakuutus.

Mahdollisesta vakuutuksenottajan vilpillisestä tiedosta vahinkotapahtumasta, voidaan vakuutuskorvausta alentaa tai se voidaan kokonaan evätä, jos se katsotaan kohtuulliseksi. Vilpillisyys edellyttää vakuutuksenottajan tietoisuutta virheellisen tiedon antamisesta ja tietoisuutta sen merkityksestä vakuutuksen antajalle. Lisäksi vakuutuksenottajalla tulee olla hyötymistarkoitus vilpillisen tiedon antamisessa. Esimerkiksi vilpillisesti toimitaan silloin, kun selostaan ruumiinvamman aiheutuneen totuudenvastaisesti, jotta se kuuluisi tapaturmavakuutuksen alaan. Korvauksen määrään vilpin jälkeen vaikuttavat tarkoitetun hyödyn suuruus vilpistä, kuinka törkeästi vakuutuksenottaja on oikeastaan toiminut, vilpin käyttöön johtaneet syyt ja mahdolliset kustannukset lisäselvityksestä vakuutuksenantajalle.

Vilpillisestä tiedosta voidaan korvaussummaa siispä alentaa tai evätä. Jos taas vakuutuskorvaus pyritään hankkimaan oikeudettomasti, sovelletaan rikoslain rikosoikeudellisia seuraamuksia. Vakuutusasiakirjoihin kannattaa tutustua vakuutusta otettaessa ja tapaturman sattuessa. Vakuutusasiat voivat olla hieman monimutkaisia ja silloin kannattaakin ottaa yhteys lakimieheen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]