Minilex - Lakipuhelin

Petos ja törkeä petos

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Petos sekä törkeä petos ovat kiellettyjä Suomen rikoslaissa. Seuraavaksi tarkastellaan petoksen sekä sen törkeän muodon eroja. Törkeä petos on myös kokonaisuutena arvostellen törkeä.

Lain mukaan petos on kyseessä silloin, kun rikoksen tekijä saa erehdyttämällä toista tai erehdystä hyväksi käyttämällä toisen tekemään tai jättämään tekemättä jotakin, joka aiheuttaa erehtyneelle tai erehtyneen määräysvallan alaiselle henkilölle taloudellista vahinkoa. Rikoksen tekijällä on myös oltava pyrkimys saada itselleen tai toiselle oikeudetonta taloudellista hyötyä tai vahingoittaa erehdytettyä henkilöä. Petos on kyseessä myös silloin, kun rikoksen tekijä samassa tarkoituksessa saa aikaan tietojenkäsittelyn lopputuloksen vääristymisen dataa syöttämällä, muuttamalla, tuhoamalla tai poistamalla tai puuttumalla tietojärjestelmän toimintaan muulla tavoin ja näin aiheuttaen toiselle taloudellista vahinkoa.

Törkeä petos on puolestaan kyseessä silloin, kun petos on kokonaisuudessa arvostellen törkeä, ja jos sillä tavoitellaan huomattavaa hyötyä, aiheutetaan huomattavaa tai erityisen tuntuvaa vahinkoa, tai jos rikos tehdään käyttämällä hyväksi vastuulliseen asemaan perustuvaa erityistä luottamusta tai toisen erityistä heikkoutta tai muuta turvatonta tilaa.

Törkeysaste arvostellaan aina tapauskohtaisesti, ja eri tuomioistuimet arvioivat esimerkiksi huomattavan hyödyn sekä tuntuvan vahingon eri tavalla ratkaisuissaan. Kun petoksesta tuomitulle voidaan määrätä sakkoa tai enintään kaksi vuotta vankeutta, törkeästä petoksesta määrätään vankeutta vähintään neljä kuukautta ja enintään neljä vuotta.

Törkeän petoksen arviointi

Oikeuskäytäntö on havainnollistava lain soveltamisessa, kun arvioidaan törkeää petosta. Vantaan käräjäoikeudessa 26.11.2013 käsitelty tapaus koski törkeää petosta. Vahinkoa oli aiheutettu yhteensä noin 7000 euron edestä, mikä onkin petoksen ja törkeän petoksen rajoilla. Asiassa painotettiin kuitenkin toisen hyväksikäytettyä heikkoa tilaa, mikä antaa osaltaan lisäarvoa törkeydelle. Vastaaja oli erehdyttänyt eri liikkeiden henkilökuntaa solmimaan saman päivän aikana B:n nimissä kuusi puhelinliittymäsopimusta puhelinlaitteineen, internetsopimuksen ja kuukausierämaksusopimuksen saaden kaikki sopimuksilla hankitut tuotteet itselleen. Törkeysarviointiin ei vaikuttanut se, että petokset olivat kohdistuneet eri liiketiloissa kolmeen eri asianomistajaan. Petos arvioitiin törkeäksi, sillä toisen erityistä heikkoutta tai muuta turvatonta tilaa on hyväksikäytetty ja tavoiteltu huomattavaa taloudellista hyötyä. Törkeästä petoksesta määrättiin seitsemän kuukautta vankeutta. Helsingin hovioikeus 9.09.2014 oli päätöksessä samalla kannalla, ja otti erityisesti huomioon B:n sekavan tilan hyväksikäyttämisen, jolloin tekoa pidetään myös kokonaisuutena arvostellen törkeänä.

Oikeuskirjallisuuden ja -käytännön mukaan huomattavan hyödyn raja törkeässä petoksessa on vaihdellut noin 7.000 ja 14.000 euron välillä, kun tapausten kokonaiskuva ja olosuhteet on otettu huomioon arvioinnissa.

Oikeuskäytännössä onkin katsottu, että noin 10 000 euron suuruinen hyödyn määrä ei ole ollut huomattava, kun teko on kohdistunut Kansaneläkelaitokseen (KKO 2015:52). Kuitenkaan silloin, kun summa jakautuu pitkälle ajanjaksolle, ei sitä ole yleisesti ottaen pidetty seikkana, joka poistaisi huomattavan hyödyn törkeysarvioinnissa.

Taloudellisen vahingon arvioinnissa törkeä petos eroaa petoksen normaalista muodosta sen huomattavuudella tai tuntuvuudella. Huomattavuus on rahamäärällinen suuruus, kun taas tuntuvuudessa asianomistajan henkilökohtaiset olosuhteet saavat huomiota.

Törkeyden kokonaisarviointiin voi muuan muassa vaikuttaa myös se, miten pitkään laittomat toimet ovat kestäneet.

Syytesidonnaisuus ja törkeä petos

KKO:2014:81

Oikeustapaus koski eritysesti syytesidonnaisuutta, jonka tarkoitus on turvata vastaajan asema. Syyksilukemisen ei tule perustua muihin seikkoihin kuin niihin, joihin syytteen teonkuvauksessa on vedottu. Erehdyttäminen oli tapahtunut vasta sopimussuhteen aikana. Korkeimman oikeuden mukaan kysymys olisi silloin petoksen tunnusmerkistön täyttymisen kannalta epätavanomaisesta soveltamistilanteesta, jossa merkitystä voisi olla muun ohella sillä, millä tavalla olosuhteet ovat sopimuksen tekemisen jälkeen muuttuneet. Petosrikoksessa tyypillinen tekotapa perustuu erehdyttämiseen sopimusta solmittaessa tai muusta yhteistyöstä solmittaessa. Tällöin vastaajalta edellytetäänkin erilaista puolustautumista. Syyte hylättiin törkeän petoksen osalta.

Törkeässä petoksessa on aina jotain enemmän kuin petoksessa, ja se on myös kokonaisuudessaan törkeä. Arviointi on kuitenkin tapauskohtaista, sillä jokainen tapaus muodostaa oman kokonaisuuden. Lisäkysymysten herätessä törkeän petoksen ja petoksen rajanvetokriteereistä ja arvioinnista, voit olla yhteydessä lakimieheen esimerkiksi soittamalla lakipuhelimeen.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

- Huomattavan hyödyn raja törkeässä petoksessa on tapauksissa vaihteleva.

Varoitukset

- Toisen turvattoman tilan hyväksikäyttäminen petoksessa nostaa rikoksen vakavuutta.

- Sillä, että summa on jakautunut pitkälle ajanjaksolle ei ole merkitystä summan huomattavuuden kannalta.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]