Minilex - Lakipuhelin

Vakuutuspetoksen yritys

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Rikoslaissa vakuutuspetoksella tarkoitetaan vain palovakuutetun omaisuuden sytyttämistä tuleen oikeudettoman vakuutuskorvauksen hankkimiseksi. Puhekielessä vakuutuspetoksella tarkoitetaan kuitenkin yleensä mitä tahansa tekoa, jolla yritetään hankkia oikeudeton vakuutuskorvaus. Rikoslain petos ja törkeä petos kattavat puolestaan muut tilanteet, joissa vakuutuksesta yritetään hankkia oikeudeton korvaus.

Rikoslain tarkoittaman vakuutuspetoksen voi siis suorittaa vain sytyttämällä palovakuutetun omaisuuden tuleen. Sen sijaan muun vakuutukseen liittyvän petoksen suorittamistapoja on monia. Esimerkiksi vesivahingon tai murron voi lavastaa tarkoituksenaan saada korvausta vakuutuksesta.

Vakuutuspetoksesta rangaistus on sakkoa tai vankeutta enintään yksi vuosi. Vakuutuspetoksen yritystä ei ole säädetty laissa rangaistavaksi. Petoksesta, johon muut keinot, joilla vakuutusyhtiöltä yritetään huijata vakuutuskorvaus yleensä kuuluvat, rangaistus on sakkoa tai vankeutta enintään kaksi vuotta. Törkeästä tekomuodosta rangaistus on vankeutta neljästä kuukaudesta neljään vuoteen ja lievästä sakkoa. Petoksen ja törkeän petoksen yrityksestä myös rangaistaan.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa