Minilex - Lakipuhelin

Petos vai lievä petos

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Lievä petos tulee kysymykseen kun petos on kokonaisuutena katsottuna vähäinen, huomioon ottaen tavoitellun hyödyn tai aiheutetun vahingon määrän taikka muut rikokseen liittyvät seikat. Rikoksentekijä tuomitaan lievästä petoksesta sakkoon. Lievä petos on asianomistajarikos toisin kuin petos.

Petoksessa tarkoituksena on hankkia itselle tai toiselle oikeudetonta taloudellista hyötyä taikka toista vahingoittaakseen, erehdyttämällä tai erehdystä hyväksi käyttämällä saada toinen tekemään tai tekemättä jättämään jotakin ja siten aiheuttaa taloudellista vahinkoa erehtyneelle tai sille, jonka eduista tällä on ollut mahdollisuus määrätä. Petokseksi katsotaan myös teko, jossa dataa syöttämällä, muuttamalla, tuhoamalla tai poistamalla taikka tietojärjestelmän toimintaan muuten puuttumalla saadaan aikaan tietojenkäsittelyn lopputuloksen vääristyminen ja siten aiheutetaan toiselle taloudellista vahinkoa. Petoksesta tuomitaan sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi.

Petoksen yritys on rangaistava. Lievän petoksen yritystä ei nykyisessä lainsäädännössä ole määrätty rangaistavaksi, mikä on seurausta lakimuutoksesta.

Petos on siis lievä jos teko on kokonaisuutena katsottuna vähäinen. Rikostapauksissa pääsääntöisesti rikosten toistaminen ei vaikuta rikoksen arviointiin. Petosrikosten osalta toiminnan toistaminen voi kuitenkin johtaa ankarampaan sanktioon. Rikoksen toistaminen voi ilmentää suunnitelmallisuutta. Vaikka siis yksittäiset petokset olisivat lieviä ja niissä ei olisi yksittäisinä tapauksina arvostellen suurta rahamäärää kyseessä, voivat ne kokonaisuudessa arvostellen ollakin vakavampaa kuin lievä petos. Tämä tulee ilmi oikeuskäytännön puolesta. 

Turun hovioikeuden 4.03.2013 annetussa ratkaisussa tahalliset teot olivat kohdistuneet eri yhtiöihin, mutta tässä tapauksessa niitä ei luettu yksittäisiksi petoksiksi, vaan ne tässä muodostivat yhden tekokokonaisuuden sen johdosta, että vastaaja oli kaikissa teoissa käyttänyt toista henkilöä hyödyksi ja teot oli myös suoritettu lyhyen ajan sisällä. 

Yleisimpiä lieviä petoksia ovat palvelupetokset ja sosiaaliavustuksiin liittyvät petokset. Palvelupetoksien kategoriaan voidaan lukea esimerkiksi ravintolassa asioiminen ilman maksusuoritusta tai taksilla matkustaminen ilman aikomusta maksaa matka. Tässä tekijä jättää ilmoittamatta oman maksukyvyttömyyden. Tekemättä jättäminen voi siis olla petos. Sosiaaliavustuspetoksissa oikeudettoman etuuden määrän tulee olla vähäinen, jotta lievä petos tulee kyseeseen. 

Teon vähyyden kokonaisarvostelua puoltaa se, jos tekoon ei liity muita rikoksia. Jollain tasolla voidaan taloudellisen vahingon tai hyödyn määrälle asettaa jotain viitearvoja. Lievän petoksen ja petoksen rajana on usein pidetty noin 500 euroa. Erityinen tekotapa voi myös tehdä muuten lievästi arvioidusta petoksesta petoksen. Yksittäisten tekojen toteuttamista voi olla edeltänyt suunnitelmallisuus. 

Tuntuvan vahingon määrän arvioinnissa petos voi olla lievä, kun se kohdistuu esimerkiksi kaupunkiin. Toisaalta samansuuruinen aiheutettu vahinko voi olla petos, kun se kohdistuu yksityishenkilöön tai vaikka alaikäiseen. 

Lievässä petoksessa edellytetään aina, että teko on myös kokonaisuutena arvostellen lievä.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

- Palvelupetokset ovat tyypillisiä lieviä petoksia. 

- Lievä petos ei aiheuta suurta vahinkoa ja on myös kokonaisuutena lievä. 

Varoitukset

- Yksittäiset lievät petokset voidaan arvioida yhtenä tekona, jolloin kyseeseen voi tulla petos.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]