Minilex - Lakipuhelin

Rangaistukset vakuutuspetoksesta

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Vakuutuspetos on Suomen rikoslain mukaan kielletty, ja siitä voidaan määrätä rangaistukseksi sakkoa tai vankeutta.

Vakuutuspetos on kyseessä, kun palovakuutettu omaisuus sytytetään tuleen tarkoituksena hankkia itselleen tai toiselle oikeudetonta korvausta vakuutusyhtiöltä tuhoutuneesta omaisuudesta. Vakuutuspetokset käsitellään muiden rikosten tavoin tuomioistuimessa. Tuomioistuin voi määrätä tuomitulle rangaistukseksi sakkoa tai vankeutta enintään yhden vuoden.

Sakko on lievin mahdollinen rangaistusmuoto, ja se tuomitaan niin kutsuttuna päiväsakkona. Yhden päiväsakon määrään vaikuttavat tuomitun henkilön tulot. Päiväsakkojen lukumäärään puolestaan vaikuttaa rikoksen vakavuus. Lain suurin sallima päiväsakkojen määrä on 120 päiväsakkoa, ja jos rikoksia on useampia, 240 päiväsakkoa. Jos tuomittu ei maksa sakkoa vapaaehtoisesti tai ulosoton kautta, tuomioistuin voi muuttaa sakon vankeusrangaistukseksi. Vakuutuspetostapauksissa tuomioistuin voi myös määrätä tuomitulle enintään vuoden vankeutta. Vankeus voidaan tällöin määrätä ehdollisena vankeutena, jota ei suoriteta vankilassa.

Tuomiosta jää merkintä syyllisen rikosrekisteriin, josta tiedot poistuvat rangaistuksen vakavuudesta riippuen viiden tai kymmenen vuoden päästä siitä, kun asiassa on annettu lainvoimainen tuomio, eli kun tuomiosta ei voida enää valittaa korkeampaan tuomioistuimeen.

Jos sinulla on lisäkysymyksiä vakuutuspetoksen mahdollisista rangaistuksista, voit ottaa yhteyttä lakimieheen esimerkiksi soittamalla lakipuhelimeen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]