Minilex - Lakipuhelin

Vakuutuspetoksesta kiinnijääminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Vakuutuspetos on kielletty Suomen rikoslaissa, ja siitä kiinni jäänyt henkilö voidaan tuomita tuomioistuimessa. Rikoksesta kiinni jäänyt saa merkinnän rikosrekisteriin sekä vakuutusyhtiöiden yhteiseen rekisteriin.

Vakuutuspetos on rikoslain mukaan kyseessä, kun joku sytyttää palovakuutetun omaisuuden tuleen tarkoituksenaan hankkia itselleen tai toiselle oikeudettoman vakuutuskorvauksen vakuutusyhtiöltä. Vakuutusyhtiöissä työskentelevät asiantuntijat pyrkivät selvittämään korvausvaatimuksien oikeellisuuden pyytämällä esimerkiksi todisteita onnettomuudesta sekä vahingosta. Vakuutuspetoksesta voi jäädä kiinni vakuutusyhtiölle ja näin ollen poliisille silloin, kun vakuutusyhtiön tietoon tulee, että omaisuus on poltettu tahallaan omasta toimesta korvauksen saamiseksi. Kiinnijäämisen jälkeen poliisi tekee asiasta esitutkinnan ja syyttäjä voi syyteharkinnan jälkeen nostaa syytteen vakuutuspetoksesta epäiltyä vastaan. Tällöin asiassa suoritetaan oikeudenkäynti. Jos rikoksesta epäillyn syyllisyys voidaan todistaa tuomioistuimessa, voidaan vakuutuspetoksesta tuomita sakkoon tai vankeuteen enintään vuodeksi.

Tuomittu henkilö saa tuomiostaan merkinnän rikosrekisteriin, joka on osittain julkinen ja mahdollisesti työnantajan sekä viranomaisten saatavissa. Merkintä poistetaan rikosrekisteristä riippuen siitä, kuinka vakava rangaistus rikoksesta on tuomittu. Merkintä vakuutuspetoksesta voidaan poistaa viiden tai kymmenen vuoden jälkeen siitä päivästä, kun asiassa on annettu lainvoimainen tuomio, eli kun siihen ei enää voida hakea muutosta korkeammalta tuomioistuimelta. Vakuutuspetoksesta kiinnijääneen henkilön tiedot ilmoitetaan myös vakuutusyhtiöiden yhteiseen rekisteriin, jonka seurauksena henkilön voi olla tulevaisuudessa vaikeaa saada vakuutusta muiltakaan vakuutusyhtiöiltä, joka taas voi seurauksena vaikuttaa esimerkiksi asuntolainan saamiseen.

Jos sinulla on lisäkysymyksiä vakuutuspetoksesta kiinnijäämisestä ja sen seurauksista, voit ottaa yhteyttä lakimieheen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]