Minilex - Lakipuhelin

Petos ja korvaukset

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Petoksesta tuomitaan se, joka toisen kustannuksella hankkii itselleen tai toiselle oikeudetonta taloudellista hyötyä. Petoksessa voi olla kyse myös siitä, että joku saa toista vahingoittaakseen tätä erehdyttämällä tai erehdystä hyväksikäyttämällä tekemään tai jättämään tekemättä jotakin, mikä aiheuttaa taloudellista vahinkoa erehdytetylle tai sille, jonka eduista erehdytetty pystyi määräämään. Petoksesta saatavan rikosoikeudellisen seuraamuksen lisäksi tekijä on velvollinen maksamaan uhrille vahingonkorvausta.

Petoksen uhrin tulee itse vaatia korvauksia taloudellisista vahingoista. Pelkästä harmistuksesta korvauksia ei kuitenkaan saa, joten korvausvaatimuksille pitää olla jokin konkreettinen perusta. Vahingonkorvaukseen oikeutettu on tarkoitus saattaa vahingonkorvauksella samaan taloudellisen asemaan kuin missä hän oli ennen petoksen tapahtumista. Uhri ei siis voi rikastua tätä kautta rikosta edeltäneeseen tilanteeseen verrattuna. Korvausta on oikeus vaatia myös rikoksen selvittelyyn liittyvistä kuluista, kuten oikeudenkäyntikuluista, ansionmenetyksistä ja matkakuluista.

Uhrin tulee itse vaatia vahingonkorvausta. Vaatimus esitetään viimeistään oikeudenkäynnin yhteydessä. Petokseen syyllistyneen on maksettava uhrille tuomioistuimen vahvistama vahingonkorvaus. Petoksen uhrilla on harvemmin mahdollisuutta saada korvausta Valtiokonttorilta, mutta tämäkin mahdollisuus kannattaa pitää mielessä. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa