Minilex - Lakipuhelin

Petos työsuhteessa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Työnantajalla on oikeus päättää työsuhde silloin, kun työntekijän voidaan todeta toimineen epärehellisesti työnantajaansa kohtaan. Työsuhteen välitön purkamisoikeus koskee kuitenkin vain tilanteita, joissa on kyseessä erittäin painava syy; Erittäin painavana syynä voidaan nähdä työntekijän toimesta tehty petos, joka vaikuttaa työsuhteeseen ja työnantajaan. 

Jos työntekijä osallistuu petokseen tai esimerkiksi varastaa työnantajaltaan, on sellainen käytös omiaan rikkomaan työnantajan ja työntekijän välisen luottamussuhteen toisiinsa nähden. Tällainen luottamuspula voidaan katsoa olevan sellainen tekijä, jonka puuttuessa työsuhdetta voidaan katsoaolevan mahdotonta ylläpitää, jolloin voidaan päätyä työsuhteen purkamiseen ilman erillistä irtisanomisaikaa. 

Lähtökohtaisesti työsuhteen päättämiseen johtavat petokset ovat luonteeltaan sellaisia, että ne on suoritettu työnantajan harmiksi tai niin, että niillä on seuraus työnantajaan nähden. On myöskin sellaisia tilanteita, että petoksesta aiheutuva harmi kohdistuu työnantajan asiakkaisiin tai mahdollisiin muihin yhteistyötä tekeviin toimijoihin, jolloin työnantajalla on myös sillä perusteella oikeus purkaa työsuhde. 

 

Kuitenkaan työsuhteen purkuoikeus ei yleensä ole oikeutettu kaikissa tilanteissa, joissa työntekijä on toiminut lainvastaisesti. Työntekijän henkilökohtaiset petokset tai muut rikokset, jotka on suoritettu työajan ulkopuolella tai joilla ei ole muuten tekemistä työsuhteen kanssa, eivät oikeuta työsuhteen purkamiseen. Työsuhde on kuitenkin mahdollista purkaa työnantajan toimesta myöskin työntekijän ’’henkilökohtaisten’’ rikosten perusteella silloin, kun työ on luonteeltaan sellaista, että tehdyt rikokset vaikuttaisivat työntekoon tai jos työtekijän tekemistä rikoksista koituisi haittaa työnantajan maineelle.

Kun arvioidaan petoksesta aiheutuvia seurauksia, tulee ottaa huomioon työntekijälle petoksesta koitunut taloudellinen hyöty sekä myös esimerkiksi työsuhteen pituus. Vaikuttavana tekijänä voidaan joskus pitää myös työnantajan historiaa siitä, miten se on aikaisemmin toiminut työntekijöidensä epärehellisyystapauksissa. Tuleekin ottaa huomioon ympäröivät olosuhteet ja tapaus, kun puhutaan työsuhteen tulevaisuudesta petoksen suorittamisen jälkeen. Joissakin tapauksissa tulee noudattaa irtisanomisaikaa, jos voidaan katsoa sen olevan kohtuullista aiempiin tapahtumiin ja olosuhteisiin nähden. 

Petos on rikos, joka vaikuttaa työntekijän ja työnantajan väleihin. Se, kuinka tapauksen suhteen tulisi toimia, on määriteltävissä tapauskohtaisesti. Mikäli tämänkaltaisia ongelmia ilmenee, olisi hyvä ottaa yhteyttä lakimieheen, joka neuvoo asiassa. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]