Minilex - Lakipuhelin

Rikoslaki ja lievä petos

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Petosrikoksilla tavoitellaan oikeudettoman varallisuuden saamista toisen kustannuksella. Kyse on toisen henkilön erehdyttämisestä. Rikoslaissa petos säädetään rangaistavaksi teoksi. Petossäännösten tarkoituksena on siten luoda edellytyksiä luottamukselle vaihdannassa eri henkilöiden välillä.

Petoksesta rangaistaan sitä, joka hankkiakseen itselleen tai toiselle oikeudetonta taloudellista hyötyä taikka toista vahingoittaakseen, erehdyttämällä tai erehdystä hyväksi käyttämällä saa toisen tekemään tai jättämään tekemättä jotakin ja siten aiheuttaa taloudellista vahinkoa erehtyneelle tai sille, jonka eduista tällä on ollut mahdollisuus määrätä. Petoksesta tuomitaan myös se, joka dataa syöttämällä, muuttamalla, tuhoamalla tai poistamalla taikka tietojärjestelmän toimintaan muuten puuttumalla saa aikaan tietojenkäsittelyn lopputuloksen vääristymisen ja siten aiheuttaa toiselle taloudellista vahinkoa. Lievänä petoksena tuomitaan teko, joka huomioon ottaen tavoitellun hyödyn tai aiheutetun vahingon määrä taikka muut rikokseen liittyvät seikat, on kokonaisuutena arvostellen vähäinen.

Petossääntely on varsin avoin ja sekavan tuntuinen. Seuraavassa käsitellään lievän petoksen täyttymistä ja sen yleisimpiä tekomuotoja.

Teon vähäisyys ja yleisimmät tekomuodot

Teko voi olla lievänä petoksena rangaistava sen vähäisyyden vuoksi. Huomiota kiinnitetään petoksella tavoiteltuun taloudelliseen hyötyyn ja sen määrään. Jos kyse on enintään muutaman sadan euron tavoittelusta, on kyse yleensä lievästä petoksesta. Samoin, jos teosta ei aiheudu kuin vähäistä vahinkoa sen uhrille. Kokonaisharkinnassa voidaan ottaa huomioon myös muut rikokseen liittyvät, tapauskohtaiset seikat.

Yleisimpiä lievän petoksen muotoja ovat palvelupetokset. Kyse voi olla käteispalvelusta, jossa henkilö aikomatta suorittaa maksua käyttää hyväkseen taksia, ravintolaa tai muuta vastaavaa yleisöpalvelua, jossa maksusuoritus säännönmukaisesta tehdään palvelun saamisen jälkeen. Sen sijaan niin sanottu laskukauppa, jossa lasku normaalisti maksetaan vasta myöhemmin, kuten remonttimaksut, ei kyse ole petoksesta, mikäli remontin tilaaja jättää laskun suorittamatta. Kyse on yksityisoikeudellisesta riita-asiasta. Tosin, jos palvelu on tilattu maksukyvyttömyys salaamalla, voi kyseessä olla petosrikos.

Pääsylippupetos on yksi palvelupetoksen tekotavoista. Siinä henkilö menee esimerkiksi maksulliseen tilaisuuteen, kuten elokuvanäytökseen, tarkoituksella jättää lippu ostamatta. Erehdytys voi tapahtua esimerkiksi väärennetyn lipun avulla.

Sosiaaliavustuspetokset ovat myös lievän petoksen tyyppimuotoja. Jos henkilö saa sosiaaliavustuksia, esimerkiksi toimeentulotukea, liikaa ilman laillista perustetta sen vuoksi, että on antanut päätöksentekijälle virheellisiä tietoja, syyllistyy hän petosrikokseen. Jos saatu oikeudeton hyöty on pieni, kyse on lievästä petoksesta. Petosvastuu edellyttää, että sosiaaliavustuksen hakija on viimeistään hakemuksen jättöhetkellä mieltänyt antamansa tiedot vääriksi.

Rangaistusseuraamus

Lievän petoksen yritys ei ole rangaistava, toisin kuin normaalimuotoisen petoksen. Lievä petos on asianomistajarikos, mikä tarkoittaa sitä, että syyttäjä ei voi nostaa asiassa syytettä, ellei rikoksen uhri ole esittänyt syyttämispyyntöä. Syyttämispyynnön voi esittää rikosilmoituksen yhteydessä tai esitutkinnassa poliisille.

Lievästä petoksesta tuomitaan sakkorangaistukseen. Lisäksi petosrikokseen syyllistynyt voidaan tuomita korvaamaan rikoksen uhrille tämän kärsimä tappio ja menettämään rikoksella saamansa hyöty.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

- Petosrikoksissa on kyse oikeudettoman taloudellisen edun tavoittelemisesta

- Arvioinnissa, onko kyse lievä petos vai petos, harkinta perustuu kokonaisarviointiin

Varoitukset

- Petokseen voi syyllistyä se, joka jättää tietoisesti korjaamatta toisen erehdyksen

- Jos petoksella tavoitellaan tai on saatu huomattavaa taloudellista hyötyä, voi seurauksena olla vankeusrangaistus

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]