Minilex - Lakipuhelin

Petoksen yritys

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Petos ja petoksen yritys on rangaistavaa Suomen rikoslain mukaan. Petoksesta, joka on jäänyt yritysasteelle, säädetään rangaistus alentuneen rangaistusasteikon mukaan. Petoksen yritys tarkoittaa tilannetta, jossa itse petos on jäänyt täyttämättä kokonaisuudessaan, mutta muun muassa vaara rikoksen syntymiselle on alkanut.

Petos on kyseessä silloin, kun joku henkilö hankkiakseen itselle tai toiselle oikeudetonta taloudellista hyötyä tai toista vahingoittaakseen, erehdyttämällä tai erehdystä hyväksi käyttämällä saa toisen tekemään tai jättämään tekemättä jotakin ja sen seurauksena aiheuttaa taloudellista vahinkoa erehtyneelle tai sille, jonka eduista tällä on ollut mahdollisuus määrätä. Petoksesta tuomitaan myös se, joka samassa tarkoituksessa dataa syöttämällä, muuttamalla, tuhoamalla tai poistamalla, tai muulla tavoin puuttumalla tietojärjestelmän toimintaan saa aikaan tietojenkäsittelyn lopputuloksen vääristymisen ja sen seurauksena aiheuttaa toiselle taloudellista vahinkoa.

Mikäli yritys on tiettyä rikosta koskevassa säännöksessä säädetty rangaistavaksi, on rikoksen yritys rangaistavaa. Rikoksen yritys on rangaistavaa silloin, kun henkilö on aloittanut rikoksen tekemisen ja vaara rikoksen syntymisestä on saanut alkunsa. Petoksen yritys on rangaistavaa Suomen rikoslain mukaan. Mikäli henkilö on aloittanut petoksen tekemisen, muttei pääse toteuttamaan tekoa kokonaisuudessaan ennen kuin hänet pysäytetään, rangaistaan henkilöä petoksen yrityksen mukaan. Rikoksen yritys on kyseessä myös silloin, kun sellaista vaaraa ei aiheudu, jos vaaran syntymättä jääminen on johtunut ainoastaan satunnaisista syistä. Petos katsotaan yleensä täyttyvän, kun rikoksen tekijä on omasta toimestaan saanut aikaiseksi taloudellista vahinkoa.

Rikoksen yritykseen sovelletaan lievennettyä rangaistusasteikkoa. Tällöin sovelletaan rangaistukseksi enintään kolme neljännestä rikoksesta säädetystä vankeus- tai sakkorangaistuksen enimmäismäärästä ja vähintään rikoksesta säädetty rangaistuslajin vähimmäismäärä. Petoksesta voi saada rangaistukseksi sakkoa tai kaksi vuotta vankeutta. Tästä johtuen petoksen yrityksestä voidaan enintään saada kolme neljännestä petoksesta säädetystä vankeusrangaistuksesta, ja vähintään rikoksesta säädetyn rangaistuslajin vähimmäismäärä. Mikäli herää lisää kysymyksiä petoksen yrityksen rangaistavuuteen ja mahdollisiin tuomioihin, kannattaa kääntyä lakimiehen puoleen lisäselvityksen saamiseksi. He auttavat Sinua mielellään asiaan liittyen.

Enintään kahden vuoden vankeusrangaistus voidaan määrätä ehdolliseksi vankeusrangaistukseksi, jollei rikoksen vakavuus, rikoksesta ilmenevä tekijän syyllisyys tai tekijän aikaisempi rikollisuus edellytä ehdotonta vankeusrangaistusta. Ehdollinen vankeusrangaistus tarkoittaa sitä, että tuomioistuin määrää rangaistuksen pituuden ja koeajan. Jos tuomittu ei syyllisty koeaikana rikokseen, hän ei joudu vankilaan ja rangaistus itsessään raukeaa. Jos ehdollinen vankeus on yli vuoden pituinen, voidaan tuomittu määrätä yhdyskuntapalvelukseen ehdollisen vankeuden lisäksi.

Petoksen yritys on Suomen rikoslaissa rangaistavaksi säädetty teko. Yritys on rangaistavaa silloin, kun rikoksen tekeminen on aloitettu ja vaara rikoksen täyttymisestä on alkanut tai sellaista vaaraa ei aiheudu, jos vaaran syntymättä jääminen on johtunut vain satunnaisista syistä. Petoksen yrityksestä määrätään lievempi rangaistus, kuin itse täytetystä petoksesta. Petoksen yrityksestä voi tuomioistuin määrätä ehdollista vankeutta tekijälle. 

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

  • Petoksen yrityksestä voi saada vankeuden sijaan ehdollista vankeutta. Ehdollisesta vankeudesta kannattaa lukea sivuiltamme lisää tietoa tai tiedustella lisää lakimieheltä.

Varoitukset

  • Huomioitavaa on se, että törkeän petoksen yritys on myös rangaistavaa. Törkeä petos tuo muutaman edellytyksen lisää tavallisen petoksen yrityksen edellytyksiin. Petoksen yrityksen ja törkeän petoksen yrityksen välisestä rajanvedosta kannattaa kysellä vielä enemmän esimerkiksi lakipuhelimesta lakimieheltä. He kertovat mielellään lisää Sinulle asiaan liittyen.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]