Minilex - Lakipuhelin

Vakuutuspetos ja tulipalo

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Tahallisesti sytytetty tulipalo on vakuutuspetos, mikäli motiivina ovat oikeudettomat korvaukset vakuutuksesta. Vakuutuspetos on kirjattu Suomen rikoslakiin. Esimerkiksi, mikäli rikokseen syyllistynyt henkilö sytyttää tulipalon omassa asunnossaan tarkoituksenaan saada oikeudetonta korvausta vahingoista, voi vakuutuspetos tulla kysymykseen. Tässä artikkelissa on tarkasteltu lähemmin erilaisia tilanteita koskien vakuutuspetoksen soveltamista.

Vakuutuspetoksesta on säädetty rikoslaissa omassa pykälässään. Vakuutuspetoksella tarkoitetaan Suomen rikoslaissa sitä, että joku sytyttää palamaan omaisuuden, tarkoituksenaan hankkia itselleen tai toiselle oikeudetonta korvausta vakuutusyhtiöltä. Käytännössä henkilö voi esimerkiksi itse sytyttää tulipalon omassa kodissaan tai muussa omistamassaan kiinteistössä tai sytyttää palamaan muuta omaisuuttaan ja vaatia vakuutusyhtiöltä korvauksia vahingoista, näin ollen erehdyttämällä vakuutusyhtiötä. Vakuutuspetoksesta voidaan tuomita sakkoon tai vankeuteen enintään yhdeksi vuodeksi. Tuomiosta jää merkintä henkilön rikosrekisteriin sekä vakuutusyhtiöiden yhteiseen rekisteriin.

Säännöksessä kriminalisoidaan palovakuutetun omaisuuden sytyttäminen, kun se on tehty petoksen valmistelemiseksi. Säännös vakuutuspetoksesta pitää sisällään ainoastaan palovakuutetun omaisuuden tuleen sytyttämisen vakuutuskorvauksen hankkimiseksi. Säännös on siis sovellettavissa siihen saakka, kunnes vakuutuksenottaja on tehnyt vahinkoilmoituksen tai korvausanomuksen vakuutusyhtiölle korvausten saamista varten. Tämän jälkeen puhutaan petoksesta tai sen yrittämisestä, mikä on myös rangaistavaa.

Lisäksi vakuutussopimuslaissa säädetään vakuutustapahtuman aiheuttamisesta vahinkovakuutuksessa. Vakuutuksenantajalla ei ole sen mukaan vastuuta vakuutettua kohtaan, kun vakuutettu on tahallisesti aiheuttanut vakuutustapahtuman. Jos vakuutettu on aiheuttanut vakuutustapahtuman törkeällä huolimattomuudellaan, voidaan hänelle tulevaa korvausta alentaa tai evätä se kokonaan. Mikäli vakuutetun alkoholin tai huumausaineen käyttö on saanut aikaan vakuutustapahtuman, voidaan hänen tuleva korvausta alentaa tai evätä. Tästä voidaan määrätä vakuutusehdoissa. 

Tulipalon sytyttäjä voi syyllistyä samalla myös muihin rikoksiin, kuten tuhotyöhön tai petokseen. Vakuutuspetoksesta ei tuomita enää erikseen, kun syyllistyy samaa omaisuutta koskevaan petosrikokseen tai sen yritykseen. Tulipalolla aikaansaatu tuhotyö eroaa vakuutuspetoksesta kuitenkin taloudellisen hyödyn osalta. Tapauksissa viranomainen suorittaa palonsyytutkinnan, johon voi osallistua myös vakuutusyhtiö. Petosepäily voi alkaa vahinkoilmoituksen käsittelijän epäilystä, jolloin asia voi päätyä vakuutusetsivän tutkittavaksi. Tutkijan todetessa tulipalo tahalliseksi, korvaukset evätään. 

Tuleen sytytetty omaisuus on tyypillisesti jokin melko arvokas omaisuus, kuten asunto, muu rakennus tai kulkuneuvo. Tämä on otettu huomioon oikeuskäytännössä ja tapauksissa on myös punnittu, voidaanko tekijällä katsoa olleen todellinen motiivi ja taloudellisen hyödyn tavoittelu. Petoksessa myös sen yritys on rangaistavaa. Jos tulipalon sytyttäjä siis ainoastaan pyrkii hakemaan oikeudettomia korvauksia tahallaan sytyttämästään palosta, hän voi syyllistyä rikoksen yritykseen, vaikka ei onnistuisikaan toiminnallaan edes saavuttamaan tavoiteltuja vakuutuskorvauksia. 

Oikeuskäytännön perusteella voidaan todeta, jos tekoa ei näytetä tahalliseksi, ei tulipalon sytyttäjää voida tuomita. Mahdollisuus siitä, että palon on sytyttänyt ulkopuolinen henkilö, tulee poissulkea, jotta korvaustenhakija tuomittaisiin. Esimerkiksi epäillyn tekijän motiivia voidaan punnita arvioinnissa.

Alaikäisen vastuu 

Myös alaikäiset henkilöt voivat olla vastuussa erityisesti vakavista teoista, kuten tahallisesta tulipalosta. Alaikäisen tapauksessa otetaan huomioon ikä ja kehitystaso, vahingon aiheuttajan ja kärsijän varallisuusolot ja muut olosuhteet. Alaikäisen korvausvastuulle ei ole laissa määrättyä alaikärajaa. On hyvä muistaa, että rikosoikeudellinen vastuu alkaa 15-vuotiaana. Vanhemmilla on korvausvastuu tietyissä tapauksissa oman tuottamuksensa, kuten valvontatuottamuksen tai kasvatustuottamuksen perusteella. 

Milloin tulipalo ei ole vakuutuspetos?

Tahallistakaan tulipaloa ei katsota vakuutuspetokseksi, jos oikeudettomia korvauksia ei haeta. Omaa vakuutettua omaisuutta saa polttaa tai muuten vahingoittaa, kätkeä tai hävittää. 

Vakuutuksenottaja voi syyllistyä vakuutuspetokseen myös silloin, kun hän on toista erehdyttämällä saanut tämän polttamaan vakuutetun omaisuutensa, ja kun vakuutuksenottajan tiedossa oli, että omaisuus oli palovakuutettu. Tässä erehdytetty henkilö ei syyllisty vakuutuspetokseen, kun hän ei ole tiennyt erehdyttäjän todellista tarkoitusta ja motiivia. Puolestaan tilanteessa, jossa molemmilla oli tieto tarkoitusperästä, syyllistyy omaisuuden polttaja vakuutuspetokseen ja häntä erehdyttänyt henkilö vakuutuspetokseen yllyttämiseen. 

Toinen myös hieman poikkeavampi tilanne on vakuutussopimuslaissa määritelty pelastamisvelvollisuus vahinkovakuutuksessa, johon lukeutuu palovakuutus. Jos esimerkiksi vakuutuksenottajan asunto tai muu omaisuus on ulkopuolisen toimesta sytytetty palamaan, tulee vakuutuksenottajan kykyjensä mukaan torjua ja rajoittaa vahinkoa. Jos hän ei ryhtyisi estäviin toimenpiteisiin ja näin tavoittelisi oikeudettomia korvauksia, olisi kyseessä vakuutuspetos. 

Suojeluohjeiden noudattamisesta on myös säädetty vahinkovakuutuksessa. Sen mukaan vakuutussopimukseen voidaan ottaa määräyksiä laitteesta, menettelytavasta tai muusta järjestelystä, jolla on tarkoitus estää tai rajoittaa vahingon syntymistä, tai määräyksiä siitä, että vakuutuksen kohdetta käyttävällä tai siitä huolehtivalla henkilöllä tulee olla määrätty kelpoisuus. Vakuutussopimuksen suojeluohjeita tulee noudattaa. Kyseinen laite voisi olla palovaroitin tai erinäiset hälytysjärjestelmät, joilla on tarkoitus estää tulipaloa. Palovaroitin on lakisääteinen. 

Jos vakuutuksenottaja on menetellyt vilpillisesti, vakuutussopimus ei sido vakuutuksenantajaa, ja hänellä on oikeus pitää vakuutusmaksut, vaikka vakuutus raukeaisi. 

Jos sinulla on lisäkysymyksiä vakuutuspetoksesta, voit ottaa yhteyttä lakimieheen esimerkiksi soittamalla lakipuhelimeen.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

- On oltava riittävää näyttöä tulipalon aiheuttamisesta ja sen tahallisuudesta, jotta tuomio vakuutuspetoksesta voidaan asettaa. 

- Tyypillisessä vakuutuspetoksessa arvokasta omaisuutta on sytytetty palamaan, jotta korvaussaatava olisi mahdollisimman suuri. 

Varoitukset

- Vakuutuksenottajan on kykyjensä mukaan torjuttava vahinkoa.

- Toisen erehdyttäminen sytyttää omaisuus palamaan voi käsittää myös vakuutuspetoksen. 

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]