Minilex - Lakipuhelin

Vakuutuspetos ja tutkinta

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Vakuutuspetoksesta säädetään Suomen rikoslaissa (19.12.1889/39). Vakuutuspetos tarkoittaa sitä, että henkilö hankkii itselleen tai toiselle oikeudettoman vakuutuskorvauksen sytyttämällä tuleen palovakuutetun omaisuuden. Vakuutuspetos siis tarkoittaa, että henkilö kerää väärin perustein taloudellista hyötyä joko itselleen tai toiselle. Vakuutuspetos on rajattu koskemaan vain tilanteita, joissa palovakuutettua omaisuutta on poltettu. Vakuutuspetokset yleensä ilmiantaa vakuutusyhtiö itse poliisille. Vakuutuspetoksia tutkinnan suorittaa poliisi muun muassa vakuutusyhtiöltä saatujen tietojen perusteella.

Vakuutuspetos on lainsäädännön mukaan eri kuin, mitä me miellämme vakuutuspetoksiksi. Puhekielessä vakuutuspetoksena voidaan pitää myös muita tilanteita, joissa tavoitellaan oikeudetonta hyötyä. Näistä on omat rikosoikeudelliset säännöksensä. Niistä kannattaa tiedustella lisää lakimiehiltämme. He auttavat Sinua mielellään asiaan liittyen.

Suomessa ei ole olemassa vihjepuhelinta vakuutuspetosten varalta. Tämän seurauksena vakuutusyhtiöt yleensä suorittavat itse vakuutuspetosepäilyjen ilmoittamisen poliisille. Vakuutusyhtiö tekee niin vain, jos vakuutusyhtiö katsoo sen tarpeelliseksi. Vakuutusyhtiöistä ei näin ollen aina tehdä rikosilmoitusta poliisille, kun he havaitsevat väärinkäytöstä. Vakuutusyhtiöillä on omat keinot lievissä vakuutuspetoksissa rangaista tekijää. Vakuutusyhtiö saattaa esimerkiksi pelkästään katkaista vakuutussuhteen ja pienissä huijausyrityksissä vakuutusyhtiö ei myönnä kyseistä korvausta sen hakijalle. Näin voidaan välttää poliisien resurssien hyödyntäminen johonkin tärkeämpään.

Poliisi tutkii esitutkinnassa vakuutusyhtiön väitteiden aiheellisuuden. Esitutkinnassa poliisi selvittää muun muassa onko rikos todella tapahtunut, missä ja miten rikos on tapahtunut, kuka on rikoksesta epäilty ja mitä hyötyä tekijä on rikoksesta saanut. Kun poliisi on suorittanut esitutkinnan ja todennut rikoksen tapahtuneen, poliisi antaa vakuutuspetosta koskevat tiedot syyttäjälle syyteharkintaan.  Syyttäjä voi vaatia poliisilta lisäselvityksiä, jos syyte ei ole selvä tai vaatii täydennystä. Mikäli syyttäjä katsoo poliisin tietojen riittävän syytteen nostamiseen, nostaa syyttäjä syytteen syyllistä vastaan. Syyttäjän tulee uskoa se, että on todennäköisesti tapahtunut rikollinen teko ja rikoksentekijä voi siitä tulla tuomituksi. Mikäli syyttäjän mielestä epäiltyä rikosta ei ole tapahtunut, hän ei nosta syytettä.

Tuomioistuin katsoo syyttäjän syytteestä, vastaajan eli mahdollisen rikoksentekijän vastauksien ja muiden asioiden perusteella, onko kyseinen rikos tapahtunut ja määrää siitä asianmukaisen rangaistuksen. Vakuutuspetoksesta voi saada sakkoa tai enintään yhden vuoden vankeutta. 

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

- Vakuutuspetoksesta voidaan vain syyttää, jos palovakuutettu omaisuus on kysymyksessä.

Varoitukset

- Huomioitavaa on se, että mikäli ilmiantaa toisen henkilön ilman perusteita vakuutuspetoksesta, kyse saattaa olla perättömästä ilmiannosta, mikä on myös itsessään rikos.

- Jos on syytettynä vakuutuspetoksesta, kannattaa kääntyä lakimiehen puoleen. Jokaisella on oikeus oikeudelliseen apuun.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]