Minilex - Lakipuhelin

Petos ja asianomistajarikos

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Petos ja sen lievä tekomuoto ovat rangaistuksen uhalla kielletty Suomen rikoslaissa. Rikoksesta epäiltyä vastaan voidaan nostaa syyte asian ratkaisemiseksi tuomioistuimessa, ja joko syyttäjällä tai rikoksen asianomistajalla eli uhrilla on oikeus nostaa syyte. Kun rikoksen uhrilla on oikeus päättää syytteen nostamisesta, on kyseessä asianomistajarikos.

Petos on Suomen rikoslain mukaan kyseessä, kun joku tarkoituksenaan hankkia itselleen tai toiselle oikeudetonta taloudellista hyötyä tai vahingoittaakseen toista, erehdyttämällä tai erehdystä hyväksi käyttämällä saa toisen tekemään tai jättämään tekemättä jotakin ja seurauksena aiheuttaa taloudellista vahinkoa erehtyneelle tai sille, jonka eduista tällä on ollut mahdollisuus määrätä. Petos on kyseessä myös silloin, kun joku samassa tarkoituksessa syöttämällä, muuttamalla, tuhoamalla tai poistamalla dataa, tai puuttumalla tietojärjestelmän toimintaan muulla tavoin saa aikaan tietojenkäsittelyn lopputuloksen vääristymisen ja seurauksena aiheuttaa toiselle taloudellista vahinkoa. Petoksesta voidaan tuomita sakkoa tai vankeutta enintään kaksi vuotta.

Lievä petos on lain mukaan kyseessä, kun teko katsotaan kokonaisuutena arvioiden vähäiseksi, kun otetaan huomioon tavoitellun hyödyn tai aiheutetun vahingon määrä tai muut rikokseen liittyvät seikat. Lievästä petoksesta tuomitaan sakkoa, eikä siitä voida tuomita vankeutta.

Syyteoikeudella tarkoitetaan oikeutta nostaa syyte sekä ajaa sitä oikeudenkäynnissä rikoksesta epäiltyä vastaan. Osa rikoksista on virallisen syyttäjän alaisia, jolloin asianomistajalla eli rikoksen uhrilla ei ole oikeutta päättää syytteen nostamisesta. Osa rikoksista on kuitenkin niin sanottuja asianomistajarikoksia, joiden syyttämisestä päättämisestä asianomistajalla on enemmän valtaa. Asianomistajarikoksissa rikoksen uhri voi päättää, ettei halua syytettä nostettavan. Hänen on tässä tapauksessa ilmoitettava asiasta poliisille, joka tekee esitutkintaa, sekä syyttäjälle.

Petos ei ole asianomistajarikos, mutta sen lievempi tekomuoto, lievä petos, on. Asianomistajalla on näin ollen lievän petoksen tapauksissa oikeus päättää syytteen nostamisesta, eikä virallinen syyttäjä voi tehdä näin oma-aloitteisesti. Käytännössä ennen syytteen nostamista voi olla vaikeaa määrittää, voisiko kyseessä olla petos vai lievä petos, mikä määrittää, onko kyseessä asianomistajarikos. Asiasta kannattaakin keskustella lakimiehen kanssa.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]