Minilex - Lakipuhelin

Maanvuokrasopimus ja varainsiirtovero

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

  • Valtiolle on suoritettava varainsiirtoveroa kiinteistön ja arvopaperin luovutuksesta Suomen lain mukaan ja kiinteistön omistusoikeuden luovutuksesta on luovutuksensaajan suoritettava veroa. Omakotitalo on tavallisesti maapohjineen erillinen kiinteistö, mutta rakennus voi olla myös vuokratontilla. Kiinteistöstä tarvittavia asiakirjoja kiinteistön kaupassa ovat lainhuutotodistus, rasitustodistus ja kiinteistörekisterin ote sekä rakennuksen piirustukset ja lupa-asiakirjat. Jos rakennus on vuokratontilla, tarpeellinen asiakirja on myös maanvuokrasopimus, josta käyvät ilmi mm. maa-alueen vuokra-aika, vuokran perusteet ja vuokraoikeuden siirtokelpoisuus. Maanvuokraa koskee maanvuokralaki (L 258/1966, MVL). Lain säännökset ovat pääosin toissijaisia, eli ne tulevat sovellettaviksi vain, jos osapuolten välillä ei ole muuta sovittu. Maanvuokralakiin sisältyy kuitenkin myös pakottavia säännöksiä. Maanvuokralaki ei koske sopimuksia, joilla kiinteistö tai sen alue on annettu toisen käyttöön vastikkeetta. Maanvuokrasta ei ole kysymys myöskään silloin, kun vuokrauksen pääasiallisena kohteena on maanomistajalle kuuluva rakennus tai sen osa, vaikka vuokralle samalla luovutettaisiin myös maa-alue rakennuksen tai huoneiston yhteydessä käytettäväksi.                       
  • Korkeimman hallinto- oikeuden päätös käsittelee maanvuokrasopimusta sekä varainsiirtoveroa. Tapauksessa A oli puolisonsa B:n kanssa vuonna 1999 vuokrannut kunnalta tontin. Puolisot olivat rakentaneet tontille omakotitalon, jota he olivat käyttäneet vakituisena asuntonaan 20.11.1999 alkaen. A ja B olivat 4.11.2009 allekirjoitetulla kauppakirjalla ostaneet kunnalta vuokraamansa tontin. A oli omistanut puolet varainsiirtoverolain 11 §:n 1 momentin 3 kohdassa tarkoitetusta rakennuksesta puolisoiden ostaessa tontin. Kun otettiin huomioon asuinrakennuksen rakentamisen ja käyttöönoton sekä tontin oston välillä kulunut noin kymmenen vuoden ajanjakso, tontin ja rakennuksen hankinta eivät muodostaneet asiallisesti ja ajallisesti sellaista ensiasuntoa, että varainsiirtoverolain 11 §:n 1 momentin 1 ja 3 kohdan edellytykset olisivat täyttyneet myös tontin osalta. Tontista 4.11.2009 tehtyä kauppaa oli pidettävä asuinrakennuksen hankinnasta riippumattomana luovutuksena, josta A:n oli tullut maksaa varainsiirtovero. Tapaus ratkaistiin äänestyksellä 4-1.            

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]