Minilex - Lakipuhelin

Maanvuokrasopimuksen päättyminen purkamisen johdosta

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Maanvuokrasopimus on vuokrasopimus, jolla vuokranantaja luovuttaa vuokralaiselle käyttöoikeuden kiinteistöön tai muuhun alueeseen sovittua korvausta eli vuokravastiketta vastaan. Omistusoikeus ei maanvuokrasopimuksella siirry.

Maanvuokrasopimus, voidaan solmia joko määräaikaisiksi, jolloin ne päättyvät sovitun ajan kuluttua, tai ne voivat olla voimassa toistaiseksi. Tällöin maanvuokrasopimus on voimassa, kunnes osapuolista joko vuokralainen tai vuokranantaja irtisanoo vuokrasopimuksen.

Maanvuokrasopimuksen kestäessä voi kuitenkin tulla vastaan tilanne, jossa jompikumpi osapuolista, joko vuokranantaja tai vuokralainen, päättää purkaa sopimuksen. Purkamisen ero irtisanomiseen on, että irtisanomisessa sopimus päättyy irtisanomisajan päätyttyä. Purkaessa sopimus, se päättyy välittömästi.

Tiettyjen laissa mainittujen perusteiden täyttyessä vuokranantajalla on oikeus purkaa maanvuokrasopimus välittömin vaikutuksin. Tällöin maanvuokrasopimus päättyy välittömästi. Purkuoikeus ei kuitenkaan koske tontinvuokraa. Perusteita, joilla maanvuokrasopimus voidaan purkaa, ovat: vuokraoikeuden lain tai sopimuksen vastainen siirto tai alueen hallinnan luovutus, vuokranmaksun laiminlyönti, kun kuukausi on kulunut vuokranantajan antamasta maksukehotuksesta eikä myöskään vakuutta maksamisesta ole asetettu sekä vuokra-alueen tai sen omaisuuden kunnossapidon olennainen laiminlyönti tai sopimuksen vastainen käyttö edellyttäen, ettei menettelyä korjata annetussa kohtuullisessa määräajassa.

Vuokranantaja ei siis voi purkaa vuokrasopimusta, jos vuokralainen on korjannut laiminlyöntinsä taikka lain tai vuokrasopimuksen vastaisen menettelynsä ennen kuin vuokranantaja on purkanut vuokrasopimuksen. Vuokranantajan oikeus purkaa vuokrasopimus raukeaa myös, jos hän ei pura vuokrasopimusta kohtuullisessa ajassa siitä, kun hän sai tiedon purkamisperusteesta.

Kun vuokrasopimus puretaan edellä mainituilla perusteilla, vuokrasopimus päättyy välittömästi ja vuokranantajalla on oikeus saada vuokralaiselta korvaus vahingosta, joka vuokranantajalle aiheutuu vuokrasuhteen ennenaikaisesta päättymisestä.

Myös vuokralaisella on oikeus maanvuokrasopimuksen purkamiseen. Vuokralainen voi purkaa vuokrasopimuksen, jos: vuokranantaja ei luovuta vuokra-aluetta vuokralaiselle sovittuna ajankohtana, vuokra-alue ei luovutushetkellä ole sopimuksen mukaisessa kunnossa, vuokra-alue, jonka kunnosta ei ole sovittu, ei luovutushetkellä ole sellaisessa kunnossa, jota vuokralainen vuokra-alueen käyttötarkoitus, sopimuksen ehdot ja muut olosuhteet huomioon ottaen kohtuudella voi vaatia taikka jos vuokranantaja, joka on sitoutunut saattamaan vuokra-alueen määrättyyn kuntoon tai pitämään sen määrätyssä kunnossa, laiminlyö täyttää sitoumuksensa.

Jotta vuokralainen voisi purkaa maanvuokrasopimuksen, edellytyksenä on lisäksi, että purkamisen perusteena olevalla seikalla on vuokralaiselle olennainen merkitys, kun otetaan huomioon vuokrasopimuksen kohde, vuokra-alueen käyttötarkoitus, sopimuksen sovittu kestoaika ja muut olosuhteet. Tällöinkin vuokrasopimus päättyy välittömästi.

Vuokralaisella on sopimuksen päätyttyä purkamisen johdosta oikeus saada vuokranantajalta lunastus ja korvaus vuokra-alueelle tekemistään parannuksista ja vuokralainen on vastaavasti velvollinen korvaamaan hallinta-aikanaan vuokra-alueelle aiheuttamansa vahingot.

Vuokranantajan tai vuokralaisen on annettava vuokrasopimuksen purkamisesta kirjallinen purkamisilmoitus. Siinä on mainittava purkamisperuste ja vuokrasuhteen päättymisen ajankohta, jos vuokrasuhteen halutaan päättyvän myöhemmin kuin välittömästi purkamisilmoituksen tiedoksiannosta.

Lakimiehemme neuvovat maanvuokrasopimuksen purkamiseen liittyvissä ongelmatilanteissa.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]