Minilex - Lakipuhelin

Vuokranantajan vaihtuminen maanvuokrassa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Lähtökohtana maanvuokrasopimuksissa, niin kuin kaikissa muissakin kahden osapuolen välisissä sopimussuhteissa on se, että sopimuksen asettamista velvoitteista vastaavat sopimusosapuolet itse. Vuokranantaja on vastuussa siitä, että vuokralainen voi käyttää vuokralle annettua maata vuokrasopimuksen mukaisesti ja koko sopimuksessa sovitun ajan. Jos vuokranantaja päättääkin myydä vuokran kohteena olevan maa-alueen ulkopuoliselle kesken vuokrasopimuskauden, on mahdollista että uusi omistaja tulee kuitenkin vuokranantajan tilalle vuokrasopimuksen osapuoleksi. Näin tapahtuu, mikäli vuokralainen on jo saanut vuokra-alueen hallintaansa ennen luovutusta.

Poikkeuksena edellä mainitusta on pakkohuutokauppa. Kun vuokra-alue vaihtaa omistajaa pakkohuutokaupan perusteella, uusi omistaja ei ole lähtökohtaisesti velvollinen jatkamaan vuokrasopimusta. Velvollisuus jatkaa vuokrasuhdetta on kuitenkin voimassa, jos myynti on tapahtunut sillä ehdolla että vuokrasuhde on säilytettävä.

Myös pakkohuutokaupan jälkeen vuokrasopimus tulee uutta omistajaa sitovaksi, jos hän ei ilmoita vuokralaiselle vuokrasopimuksen päättämisestä kolmen kuukauden kuluessa maa-alueen saannosta. Jos uusi omistaja ei kuitenkaan tiennyt hankkimaansa maa-aluetta rasittavasta vuokraoikeudesta, tämä määräaika lasketaan siitä hetkestä, jolloin hän sai tiedon siitä. Jos uusi omistaja ei määräajassa ilmoita haluavansa purkaa vuokrasuhteen, asiaa tulkitaan kuin hän olisi suostunut ryhtymään uudeksi vuokranantajaksi.

Vuokralaisen on myös mahdollista kirjata vuokraoikeutensa, jolloin rekisterimerkinnän julkisuusvaikutuksesta johtuen kirjattu oikeus sitoo aina uutta omistajaa. Maanostoa suunnittelevan on tämän vuoksi hyvä aina ennen ostopäätöksen tekemistä tarkistaa julkisesta lainhuuto- ja kiinnitysrekisteristä, rasittaako maata mitkään erityiset oikeudet.

Vaikka maa-alueen uusi omistaja ei olisi lain mukaan velvollinen ryhtymään vuokranantajaksi, hän voi vapaaehtoisesti tulla vuokranantajaksi ja tällä tavoin pitää vuokrasuhteen voimassa.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]