Minilex - Lakipuhelin

Mitä maanvuokrasopimukselle tapahtuu kuoleman jälkeen?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Maanvuokrasopimus on nimensä mukaisesti sopimus kiinteistön tai alueen vuokraamisesta määräajaksi tai toistaiseksi sopimuksessa määrättyä maksua vastaan. Maanvuokrasopimus solmitaan kiinteistön omistajan eli vuokranantajan ja vuokralaisen välillä, joista kumpi vain saattaa menehtyä vuokrasopimuksen ollessa vielä voimassa. Tällöin herää kysymys siitä, sitooko maanvuokrasopimus osapuolten perillistahoja ja voiko maanvuokraoikeus periytyä. Kuolinpesä vastaa lähtökohtaisesti vainajan velvoitteista, minkä vuoksi vuokranantajan kuollessa myös kuolinpesä on velvollinen täyttämään maanvuokrasopimuksen samoin edellytyksin kuin vuokranantajakin oli. Vuokralaisen kuollessa vuokraoikeuden periytyvyys eli sopimuksen jatkuvuus on taas pääsääntöisesti kytketty siihen, saako vuokramies siirtää vuokraoikeuden edelleen ilman vuokranantajan suostumusta. Jos oikeus siirtoon on, periytyy vuokraoikeus eli ja siitä voidaan myös määrätä testamentilla.

Maanvuokraoikeudet voidaan jakaa neljään luokkaan: tontinvuokraan, muun asuntoalueen vuokraan, rakennetun viljelmän ja maatalousmaan vuokraan sekä muuhun maanvuokraan. Maanvuokraoikeuden siirrettävyys ja perinnöllisyys vaihtelevat jonkin verran eri luokkien välillä. Tontinvuokraoikeus saadaan aina siirtää vuokranantajan suostumuksetta ja se on myös perinnöllinen, eikä toisin sopiminen ole mahdollista. Muun asuntoalueen vuokran osalta lähtökohtana on siirtokelpoisuus ja oikeuden periytyminen, mutta siirtäminen voidaan myös maanvuokrasopimuksessa kieltää. Rakennetun viljelmän sekä maatalousmaan vuokraoikeutta taas ei saa siirtää, ellei toisin ole sovittu. Jos siirto-oikeus on kuitenkin sopimuksella annettu, on oikeus myös perinnöllinen. Muun maanvuokran osalta siirto vuokranantajan luvatta on sallittu, jos maanvuokrasopimus on tehty kirjallisesti, eikä siirtoa ole siinä erikseen kielletty ja tällöin oikeus on periytyvä. Kaikissa tapauksissa, joissa siirto on kielletty, on kuitenkin leskellä, rintaperillisillä ja ottolapsilla jokaisella oikeus halutessaan joko yksin tai yhdessä jatkaa vuokrasopimusta. Tällöin asiasta on ilmoitettava vuokranantajalle kolmen kuukauden kuluessa vuokramiehen kuolemasta, ja ilmoituksen myötä sopimus pysyy voimassa.

Maanvuokrasopimus pysyy siis voimassa vuokranantajan kuollessa ja kuolinpesä on sidottu samoihin ehtoihin kuin alkuperäinen vuokranantajakin. Vuokramiehen kuoleman vaikutukset taas riippuvat maanvuokraoikeuden siirrettävyydestä ilman vuokranantajan lupaa. Leski ja perittävän rintaperilliset sekä ottolapset ovat kuitenkin turvatussa asemassa myös silloin, kun oikeus ei ole siirtokelpoinen, sillä heillä on oikeus pysyttää sopimus voimassa. Jos sinulla on kysyttävää maanvuokrasopimuksiin liittyen, lakipuhelimessamme neuvotaan sinua mielellään.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]