Minilex - Lakipuhelin

Häätö maanvuokrasopimuksen päätyttyä

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Maanvuokrassa on kyse maapohjan vuokraamisesta. Vuokraamisesta tehdään kirjallinen maanvuokrasopimus (joissain tapauksissa myös suullinen maanvuokrasopimus riittää). Osapuolina laaditussa maanvuokrasopimuksessa ovat tavallisesti maapohjan omistaja sekä vuokralainen.

Kuten tavallisessakin vuokrasopimuksessa, sekä vuokralainen että vuokranantaja ovat velvollisia noudattamaan laadittua vuokrasopimusta. Tärkein vuokranantajan velvollisuus on luovuttaa maanvuokrasopimuksen kohteena oleva alue vuokralaisen käyttöön ja vastaavasti vuokralaisen tärkein velvollisuus on suorittaa maapohjan käyttöoikeudesta vuokrasopimuksen mukaista vastiketta, eli vuokraa. Vuokranmaksun määrästä, laadusta sekä ajankohdasta voidaan sopimuksessa sopia erikseen. Maapohjan vuokraaminen rinnastetaan esineen vuokraamiseen.

Sopimus on yleisten periaatteiden mukaan purettavissa sopimusrikkomuksen perusteella, jos rikkomus on oleellinen. Asia on voitu ilmaista myös niin, että rikkomisen vaikutukset ovat oleelliset. Uhka siitä, että vuokrasopimus voidaan purkaa, ellei vuokraa makseta, on vuokranantajalle keino varmistaa tärkeä vuokralaisen velvollisuus, eli vuokran maksaminen. Mikäli päädytään vuokrasopimuksen purkamiseen ja siten vuokrasuhteen päättymiseen, vuokralaisen velvollisuutena on palauttaa vuokran kohde takaisin vuokranantajan haltuun. Mikäli vuokralainen ei vuokrasuhteen päättymisestä ja kehotuksista huolimatta luovuta maanvuokran vuokrakohdetta takaisin vuokranantajalle, vuokralaiselle on mahdollista hakea tuomioistuimesta häätötuomiota. Kun vuokranantaja purkaa maanvuokrasopimuksen, on purkaminen toimitettava kirjallisesti. Vuokranantajan on lisäksi purkamisilmoituksessa mainittava vuokrasuhteen päättymissyy eli purkamisen peruste sekä vuokrasuhteen päättymispäivä. Kun vuokrasuhde puretaan, se päättyy välittömästi. Erillisen Ilmoituksen korvaa lisäksi vuokralaiselle annettu kirjallinen haaste, jossa vaaditaan vuokrasuhteen päättymistä sekä häätöä vuokralaiselle.

Häätö etenee siten, että vuokranantaja hakee tuomioistuimelta häätöperuste. Häätöperuste on tyypillisesti käräjäoikeuden antama tuomio, joka velvoittaa vuokralaisen luovuttamaan vuokrakohteen takaisin vuokranantajalle. Häätöperustetta haetaan kirjallisesti käräjäoikeudelta. Mikäli käräjäoikeus katsoo, että vuokrasopimusta on olennaisesti rikottu ja antaa häätötuomion, tuomio eli häätöperuste on toimitettava ulosottoon, sillä häädön täytäntöönpanon hoitaa aina ulosottoviranomainen. Ulosotto lähettää vuokralaiselle muuttokehotuksen, jossa annetaan vielä jokin määräaika vuokrakohteen luovuttamiselle takaisin vuokranantajalle. Mikäli tätä ei tapahdu, ulosotto häätää vuokralaisen ja poistaa hänen omaisuutensa vuokrakohteesta. Pääsääntöisesti tosin vuokralaisen tekemät parannukset jäävät vuokrakohteeseen vuokrasopimuksen päätyttyä. Tämä seikka on syytä varmistaa tilannekohtaisesti.

Lakimiehemme neuvovat vuokrasuhteen päättymistä koskevissa tilanteissa.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]