Minilex - Lakipuhelin

Maanvuokrasopimuksen irtisanominen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Maanvuokrasopimuksella tarkoitetaan vuokrasopimusta, jolla vuokranantaja luovuttaa vuokralaiselle käyttöoikeuden kiinteistöön tai muuhun alueeseen sovittua korvausta eli vuokravastiketta vastaan. Omistusoikeus ei maanvuokrasopimuksella siirry.

Maanvuokrasopimus, kuten muutkin vuokrasopimukset voidaan solmia joko määräaikaisiksi, jolloin ne päättyvät sovitun ajan kuluttua, tai ne voivat olla voimassa toistaiseksi. Tällöin maanvuokrasopimus on voimassa, kunnes osapuolista joko vuokralainen tai vuokranantaja irtisanoo vuokrasopimuksen. Määräajaksi solmittu maanvuokrasopimus on voimassa korkeintaan sata vuotta. Jos sopimuksessa ei ole määritelty sen voimassaoloaikaa, katsotaan sopimuksen olevan voimassa toistaiseksi. Määräaikaisen ja toistaiseksi voimassa olevan maanvuokrasopimuksen irtisanomisen edellytykset poikkeavat hieman toisistaan.

Silloin, kun kysymys on määräaikaisesta maanvuokrasopimuksesta, sen voi irtisanoa vain maanvuokralaissa säädetyillä perusteilla. Maanvuokrasopimuksessa ei voida sopia muista irtisanomisperusteista, paitsi rakennetun viljelmän ja maatalousmaata tai muuta maanvuokraa koskevassa sopimuksessa. Tontinvuokrasopimusta ei voi irtisanoa lainkaan.

Mikäli vuokranantaja irtisanoo maanvuokrasopimuksen, vuokralaiselle on annettava kirjallinen irtisanomisilmoitus, jossa mainitaan vuokrasuhteen päättymisajankohta. Määräaikaisen vuokrasopimuksen irtisanomisilmoituksessa on lisäksi mainittava irtisanomisen peruste. Irtisanomisilmoituksesta käy myös sellainen haaste, jossa vuokrasuhde vaaditaan päättymään. Peruste määräaikaisen maanvuokrasopimuksen irtisanomiselle voi olla esimerkiksi vuokrasopimusehtojen rikkominen.

Jos taas vuokralainen irtisanoo maanvuokrasopimuksen, vuokranantajalle on annettava kirjallinen irtisanomisilmoitus. Irtisanomisilmoitus voidaan myös antaa sille, jonka tehtäväksi vuokranantaja on antanut vuokran perimisen, ei kuitenkaan rahalaitokselle. Määräaikaisen vuokrasopimuksen irtisanomisilmoituksessa on vastaavalla tavalla mainittava irtisanomisen peruste. Irtisanominen on toimitettava todistettavasti. Irtisanominen on asianmukaisesti toimitettu myös, kun irtisanominen on annettu tiedoksi kuten haaste.

Jos irtisanomista ei ole tehty maanvuokralain edellyttämällä tavalla, irtisanominen on mitätön.

Maanvuokrasopimuksen irtisanomisaika vaihtelee sen mukaan, miten pitkän ajan sopimus on ollut voimassa. Jollei maanvuokrasopimuksessa muuta ole sovittu, irtisanomisaika on kahta vuotta pidemmässä vuokrasopimuksessa kolme kuukautta irtisanomista lähinnä seuranneen kalenterikuukauden alusta. Tätä lyhemmässä sopimuksessa tai sopimuksen ollessa toistaiseksi voimassa irtisanomisaika on kaksi viikkoa irtisanomisesta.

Toistaiseksi voimassa oleva maanvuokrasopimus voidaan irtisanoa milloin tahansa, niin vuokranantajan kuin vuokralaisenkin aloitteesta.

Jos sinulla on kysyttävää maanvuokrasopimuksen irtisanomiseen liittyen, lakimiehemme auttavat. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]