Minilex - Lakipuhelin

Maanvuokrasopimus vuokralaisen tai vuokranantajan kuoltua

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Maanvuokraan sovelletaan yleisiä sopimusoikeudellisia periaatteita sekä maanvuokralakia. Laissa tunnetaan kaksi erilaisia oikeudellisia tilanteita sen varalta, että maan itselleen vuokrannut henkilö eli lain termin mukaan vuokramies kuolee. Sopimusehdot ja maanvuokrasopimuksen vuokratyyppi vaikuttavat siihen, onko perijöillä oikeus jatkaa vuokraamista samoin ehdoin vai päättyykö sopimus.

Kun vuokratyyppinä on tontinvuokra, sopimukseen ei voida kirjata ehtoa jolla rajoitetaan vuokramiehen oikeutta siirtää tontinvuokraoikeus toiselle. Tontinvuokra on kuitenkin nyky-yhteiskunnassa hyvin harvinainen vuokratyyppi, ja siten lähes merkityksetön.

Kun kyseessä on maanvuokralaissa tarkoitettu muun asuinalueen vuokra, sopimusehdoissa täytyy nimenomaisesti kieltää vuokraoikeuden luovuttaminen edelleen kolmannelle henkilölle. Jos ehtoa ei ole merkitty, vuokraoikeus on vapaasti siirrettävissä ja vuokramiehen perijät tulevat siten uusiksi vuokramiehiksi saman sopimuksen jatkuessa. Muu asuinalueen vuokra on yleinen vuokratyyppi, ja siksi kyseisiä sopimuksia tehtäessä siirto-oikeus on otettava huomioon.

Rakennetun viljelmän vuokra ja maatalousmaan vuokra ovat vuokratyyppejä, joiden siirto-oikeutta säädellään samalla tavalla. Näiden tyyppien sopimuksissa pitää erikseen kirjata vuokranantajan suostumus vuokraoikeuden siirtämiselle ilman hänen lupaansa myöhemmässä vaiheessa. Jos lupaa ei ole kirjattu, sopimus päättyy vuokramiehen kuoltua.

Viimeinen vuokratyyppi on muu maanvuokra, jossa sopimukseen pitää erikseen kirjata kielto vuokraoikeuden siirtämiseen. Mikäli kieltoa ei ole, on siirto-oikeus voimassa kuten asuinalueen vuokrassa.

Kaikkia vuokratyyppejä yhdistää kuitenkin se, että vaikka sopimuksen perusteella vuokramiehellä ei ole siirto-oikeutta, niin maanvuokralain perusteella vuokramiehen kuoltua vuokrasopimus pysyy voimassa jos häneltä jää leski tai rintaperillinen. Tällöin lesken tai perillisen pitää ilmoittaa vuokranantajalle halusta jatkaa sopimusta kolmen kuukauden kuluessa vuokramiehen kuolemasta. Jos ilmoitusta ei tehdä tai ilmoitetaan halusta päättää vuokrasopimus, niin vuokraoikeus päättyy. On syytä huomioida, että vain kyseisillä ihmisillä on oikeus jatkaa sopimusta, ei esimerkiksi kuolleen vuokramiehen sisaruksella tai testamentinsaajalla.

Kun vuokranantaja kuolee, noudatetaan yleisiä sopimusoikeudellisia periaatteita siten, että maanvuokrasopimus sitoo vuokranantajan perillisiä samoin ehdoin kuin vuokranantajaa itseään. Vain hyvin poikkeuksellisesti sopimusta voitaisiin muuttaa tuomioistuimen päätöksellä, jos sopimusta tai sen ehtoa voitaisiin pitää kohtuuttomana muuttuneessa tilanteessa.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]