Minilex - Lakipuhelin

Maanvuokrasopimuksen pituus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Maanvuokrasopimusten pituudesta säädetään maanvuokralaissa. Sopimuksen pituus riippuu ennen kaikkea siitä, millaisesta maanvuokran tyypistä on kyse. Vuokratyyppi puolestaan tarkoittaa sitä, millaiseen käyttöön maata ollaan vuokraamassa.

Tontinvuokra on nykyään harvinainen vuokratyyppi säädännön jäykkyyden takia. Se tarkoittaa tiivistetysti asemakaava-alueella sijaitsevan tontin vuokraamista maanvuokralaissa tarkoitetulla tavalla. Tontinvuokrasopimus on pakko tehdä määräajaksi, vähintään 30 vuodeksi ja enintään 100 vuodeksi.

Yleinen vuokratyyppi on sen sijaan muu asuntoalueen vuokra. Myös sellainen maanvuokrasopimus täytyy aina tehdä määräajaksi. Jos vuokrattavalle alueelle ei ole tarkoitus rakentaa taloja vuokralaisen toimesta, sopimuksen minimipituus on kaksi vuotta. Jos puolestaan vuokralaisen tarkoitus on rakentaa omalla kustannuksellaan taloja alueelle, vuokra-ajan lyhimmäispituus on 30 vuotta. Molemmissa tapauksissa maanvuokran enimmäisaika on 100 vuotta.

Kolmas vuokratyyppi on rakennetun viljelmän vuokra. Käytännössä rakennetuksi viljelmäksi katsotaan maatila, johon kuuluvat myös rakennukset, kuten asuintalo ja esimerkiksi navetta tai kasvihuone. Myös tällaisen tyypin vuokrasopimuksen tulee olla määräaikainen, ja sen pituus voi olla 2–25 vuotta. Neljäs vuokratyyppi eli maatalousmaan vuokra on hyvin samankaltainen rakennetun viljelmän kanssa, mutta sen enimmäisaika on 20 vuotta.

Maanvuokralaissa on viimeisenä vuokratyyppinä muu maanvuokra, joka kattaa kaikki muiden kategorioiden ulkopuolelle jäävät käyttötarkoitukset. Esimerkiksi teollisuus- tai vapaa-ajan käyttöön tarkoitetut maanvuokrasopimukset kuuluvat tähän vuokratyyppiin. Muu maanvuokrasopimus voi olla voimassa joko toistaiseksi tai määräajan, jonka enimmäispituus on 100 vuotta.

Maanvuokrasopimukset ovat pääsääntöisesti pitkiä, ja lainsäädäntö asettaa rajoja niiden kestolle pituuden molemmista suunnista. Säädännöllä on tarkoitus turvata sekä vuokranantajan mahdollisuus päästä tietyin ajoin ottamaan maa-alue taas omaan käyttöönsä. Kuitenkin samalla pitkillä sopimusajoilla halutaan turvata vuokralaisen toimintamahdollisuudet pitkäaikaistenkin projektien kuten rakennusalueiden toteuttamiseksi ilman pelkoa vuokraoikeuden yllättävästä menettämisestä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]