Minilex - Lakipuhelin

Verotus kiinteistön kaupassa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kiinteistön kauppa on vastikkeellinen saanto, eli yleensä kiinteistön omistusoikeuden saamiseksi tulee maksaa vastiketta. Varainsiirtovero on vero, jota suoritetaan kiinteistön omistusoikeuden luovutuksesta. Kiinteistön kauppahinta on veron perusteena, ja varainsiirtoveron määrä on neljä prosenttia kauppahinnasta tai muun vastikkeen arvosta kiinteistön luovutuksessa. Kiinteistön ostaja maksaa veron eli on verovelvollinen. Jos luovutetaan asunto-osakkeita, vero on kaksi prosenttia. Varainsiirtoveron maksamisesta on ilmoittamisvelvollisuus Verohallinnolle. Verohallinnon tehtävänä on valvoa varainsiirtoverolain säännöksien noudattamista ja varainsiirtoveron suorittamisen toteuttamista. Menettelyllisesti varainsiirtovero tulee maksaa kiinteistön lainhuudon tai kirjaamisen hakemisen yhteydessä. Maanmittauslaitos pitää yllä kiinteistöjen kirjaamisjärjestelmiä eli toimii kirjaamisviranomaisena, ja Maanmittauslaitoksen on valvottava, että varainsiirtovero suoritetaan oikein. Verohallinto toimii kuitenkin varainsiirtoveroasioiden pääasiallisena ratkaisijana.

Varainsiirtoverolaissa määritellään kiinteistöksi tila tai tontti, joka on merkitty kiinteistörekisteriin, mutta käsite kattaa kiinteistöt laajemminkin. Kiinteistön määräosasta, määräalasta sekä kiinteistöjen yhteisen alueen tai sen osan luovutuksesta tulee myös suorittaa varainsiirtoveroa. Määräala on rajoiltaan määritetty alue kiinteistöstä, määräosa on taas esimerkiksi 1/3 kiinteistöstä tilanteessa, jossa useat henkilöt omistavat yhteisesti kiinteistön. Yhteinen alue taas on alue, joka kuuluu kahteen tai useampaan kiinteistöön yhteisesti määräosin. Myös kirjaamista edellyttävän kiinteistön vuokra- tai käyttöoikeuden hankkimisesta on varainsiirtoveron suorittamisvelvollisuus. Kiinteistöksi rinnastettavaksi katsotaan myös kiinteistön käyttöä pysyvästi palveleva rakennus tai rakennelma, joiden hankinnasta tulee siis myös maksaa varainsiirtoveroa. Vero tulee suorittaa lain mukaan siis kirjaamisen tai lainhuudon hakemisen hetkeen mennessä, mutta viimeistään kuuden kuukauden kuluttua kauppakirjan allekirjoittamisesta. Ensiasunnon hankkija on vapautettu varainsiirtoverosta. Lisäksi verovapaita ovat kunnan käyttämä etuosto-oikeus kiinteistöön etuostolain mukaan sekä kiinteistön saanto vaihtamalla toiseen luonnonsuojelualueen perustamiseksi.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]