Minilex - Lakipuhelin

Varainsiirtovero kiinteistökaupan purussa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kiinteistökaupassa ostajan on maksettava valtiolle varainsiirtoveroa 4 % kauppahinnasta. Se, palautetaanko varainsiirtovero ostajalle kiinteistökaupan purkutilanteessa, riippuu kaupan purkutavasta. 

Myyjä ja ostaja voivat ensinnäkin purkaa kiinteistökaupan vapaaehtoisella purkukirjalla. Kaupan osapuolet määrittävät purkukirjassa ne ehdot, joilla myyjä palauttaa kiinteistöstä maksetun kauppahinnan ostajalle ja ostaja taas kiinteistön omistusoikeuden sekä hallinnan takaisin myyjälle. Kuten kiinteistökaupassakin, julkisen kaupanvahvistajan on vahvistettava purkukirja. Vapaaehtoinen purku voi tulla kyseeseen esimerkiksi tilanteessa, jossa kaupan kohteessa on virheitä, mutta osapuolet eivät halua viedä asiaa oikeuteen. Jos kiinteistökauppa puretaan vapaaehtoisella purkukirjalla, ei se välttämättä johda varainsiirtoveron palautukseen, ellei kaupan purulle olisi ollut objektiivisesti tarkasteltuna edellytyksiä myös oikeudessa. 

Tavallisesti varainsiirtovero palautetaankin tilanteessa, jossa kiinteistökauppa on purettu oikeuden päätöksellä. Varainsiirtovero voidaan palauttaa myös silloin, kun kiinteistökauppa on purettu luovutuskirjan ehdon vuoksi. Kolmas tilanne, jolloin varainsiirtoveron palauttaminen on mahdollista, on tilanne, jossa kiinteistökauppa olisi voinut tulla puretuksi oikeuden tuomiolla. Samoin toimitaan myös silloin, kun kauppahintaa on edellä mainituissa tilantessa alennettu.

Verottaja tarkasteleekin kysymystä siitä, olisiko tuomioistuin purkanut kiinteistökaupan, jos asiasta olisi nostettu kanne. Tästä syytä verottajalle on varainsiirtoveron palautusta haettaessa toimitettava näyttöä. Jos verottaja ei katso purun edellytyksiä olleen olemassa, on kaupan purussa kyse uudesta luovutuksesta. Tämä tarkoittaa, että alkuperäinen myyjä joutuu maksamaan veroa hänelle palautettavasta kiinteistöstä, eikä ostaja saa maksamaansa varainsiirtoveroa takaisin. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]