Minilex - Lakipuhelin

Rikesakko ja tilanteet sen määräämiseksi

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Tähän asti vähäisistä liikennerikkomuksista on määrätty rikesakko rikesakkorikkomuksista annetun lain mukaan. Nykyään rikesakon sijaan käytetään kuitenkin liikennevirhemaksua, joka otettiin käyttöön kesäkuussa 2020 uuden tieliikennelain myötä. Liikennevirhemaksu on kiinteähintainen sakkoa muistuttava hallinnollinen seuraamus, jonka poliisi, Tulli tai Rajavartiolaitos voi määrätä eräistä helposti todettavista vähäisistä liikennerikkomuksista. Liikennevirhemaksu korvasi aiemman rikesakkojärjestelmän.

Liikennevirhemaksun suuruus riippuu rikkomuksen laadusta ja on yleensä 20–200 euroa. Esimerkiksi pieni ylinopeus johtaa liikennevirhemaksuun, mutta suuremmista ylinopeuksista määrätään sakkorangaistus. Jos rikkomuksia on useampia, maksua korotetaan 40 eurolla ankarimman rikkomuksen perusteella.

Ajoneuvokohtainen liikennevirhemaksu voidaan määrätä myös tilanteissa, joissa liikennerikkomus on havaittu automaattisesti, esimerkiksi nopeuskameroilla. Tällöin vastuu liikennevirhemaksusta kuuluu ajoneuvon rekisteriin merkitylle omistajalle, haltijalle tai käyttövastaavalle.

Liikennevirhemaksu voidaan määrätä myös muissa hallinnollisissa rikkomuksissa, kuten ajoneuvolain, ajokorttilain tai liikenteen palveluista annetun lain nojalla. Maksu voidaan määrätä esimerkiksi, jos kuljettajalla ei ole mukana laissa säädettyjä asiakirjoja, kuten ajokorttia.

Jos liikennevirhemaksuun liittyy erimielisyyksiä, maksun saanut voi vaatia oikaisua maksun määränneeltä viranomaiselta. Liikennevirhemaksu ei ole rikosoikeudellinen seuraamus, joten sen määrääminen ei ole riippuvainen henkilön tuloista.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]