Minilex - Lakipuhelin

Musta kauppahinta kiinteistön kaupassa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kiinteistön kauppa eli kiinteistön omistusoikeuden luovutus on tehtävä lain edellyttämässä tietyssä määrämuodossa. Kauppa ei ole sitova, ellei sopimusta ole tehty tällaisessa muodossa. On kuitenkin huomattava, että mahdollisia virheellisiä ja puutteellisia kauppakirjan tietoja voidaan täsmentää tulkinnalla siten, että ne vastaavat osapuolten tarkoitusta. Kauppasopimusta koskevat tulkintariidat ovat varsin yleisiä.

Käytännössä kiinteistön kaupan osapuolet saattavat sopia suullisesti korkeammasta kauppahinnasta kuin mikä merkitään kiinteistön kauppakirjaan. Tällöin puhutaan niin sanotusta mustasta kauppahinnasta. Lain mukaan, jos myyjä ja ostaja ovat sopineet kauppakirjaan merkittyä suuremmasta kauppahinnasta, myyjällä ei ole oikeutta saada perityksi ostajalta enempää kuin kauppakirjaan on kauppahinnaksi merkitty tilanteessa, jossa ostaja ei maksakaan sovittua kauppahintaa. On siis suhtauduttava suurella varauksella, jos kiinteistön kaupan toinen osapuoli ehdottaa osaa kauppahinnasta maksettavaksi sanotulla tavalla pimeänä. Myyjä kantaa tällaisessa tilanteessa suuren riskin siitä, tuleeko sovittu kauppahinta maksetuksi. Ostaja puolestaan tällaisella järjestelyllä saattaa yrittää kiertää varainsiirtoveron maksamista kiinteistön täydestä kauppahinnasta. Tällöin henkilö kuitenkin syyllistyy veropetokseen.

Mustasta kauppahinnasta sopiminen ei kuitenkaan aiheuta kiinteistön kaupan pätemättömyyttä. Puheena olevassa tilanteessa sovelletaan niin sanottua puuttumattomuusperiaatetta, jonka mukaan mustan kauppahinnan vaatimus ei saa oikeussuojaa. Tällöin tuomioistuinkaan ei voi velvoittaa ostajaosapuolta suorittamaan myyjälle mustaa kauppahintaa. Toisaalta, kuten edellä todettiin, epäilykset veropetoksesta saattavat herätä.

Lakimiehemme avustavat kiinteistön kaupan ehtojen tulkinnassa ja laatimisessa.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa