Minilex - Lakipuhelin

Musta kauppahinta kiinteistön kaupassa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kiinteistön kauppa eli kiinteistön omistusoikeuden luovutus on tehtävä lain edellyttämässä määrämuodossa. Kauppa ei ole sitova, ellei sopimusta ole tehty lain vaatimalla tavalla. Yhtenä kauppakirjaan merkittävä vähimmäissisältönä mainitaankin kauppahinnan tai muun vastikkeen kirjaaminen.

Käytännössä kiinteistön kaupan osapuolet saattavat sopia suullisesti korkeammasta kauppahinnasta kuin mikä merkitään kiinteistön kauppakirjaan. Tällöin puhutaan niin sanotusta mustasta kauppahinnasta. Lain mukaan, jos myyjä ja ostaja ovat sopineet kauppakirjaan merkittyä suuremmasta kauppahinnasta, myyjällä ei ole oikeutta saada perityksi ostajalta enempää kuin kauppakirjaan on kauppahinnaksi merkitty. On siis suhtauduttava suurella varauksella siihen, jos kiinteistön kaupan toinen osapuoli ehdottaa osaa kauppahinnasta maksettavaksi ns. pimeänä. Myyjä kantaa tällaisessa tilanteessa suuren riskin siitä, tuleeko sovittu kauppahinta kokonaan maksetuksi. Menetelmällä saatetaan myös pyrkiä veroseuraamusten pienentämiseen, jolloin osapuolen tai osapuolten voidaan katsoa jopa syyllistyvän veropetokseen.

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »


Selvitä asiasi heti

Lakiasiat kannattaa aina selvittää heti, ainakin itselle. Lakipuhelimen juristit selventävät oikeutesi ja velvollisuutesi sekä antavat neuvoja kuinka sinun tulisi asiassasi toimia. Näin toimimalla estät ennakolta ongelmien ja riitojen syntymisen tai niiden pahentumisen.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Mustasta kauppahinnasta sopiminen ei kuitenkaan aiheuta kiinteistön kaupan pätemättömyyttä. Tilanteessa sovelletaan niin sanottua puuttumattomuusperiaatetta, jonka mukaan mustan kauppahinnan vaatimus ei saa oikeussuojaa. Tällöin tuomioistuinkaan ei voi velvoittaa ostajaosapuolta suorittamaan myyjälle mustaa kauppahintaa. Toisaalta, kuten edellä todettiin, epäilykset veropetoksesta saattavat herätä.

Lakimiehemme avustavat kiinteistön kaupan ehtojen tulkinnassa ja laatimisessa.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa