Minilex - Lakipuhelin

Määräalan muuttaminen tontiksi

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Tontilla tarkoitetaan kiinteistöä joka on muodostettu sitovan tonttijaon mukaisesti ja joka on merkitty tonttina kiinteistörekisteriin. Toisistaan on erotettu sitova ja ohjeellinen tonttijako, joista vain sitova voi olla tontinmuodostuksen pohjana. Tonttia ei voida muodostaa ellei alueella ole voimassa olevaa asemakaavaa, asemakaavoitus toimiikin tontin muodostamisen edellytyksenä. Määräalalla tarkoitetaan puolestaan rajoiltaan määriteltyä kiinteistön osaa, se ei muodosta omaa rekisteriyksikköään vaan on ainoastaan toisen rekisteriyksikön osa. Määräala muodostetaan tontiksi lohkomalla.

Lohkomistoimitus tulee useimmiten vireille kun kiinteistöstä luovutetaan määräala. Lohkomisella muodostetaan uusi kiinteistö, lähinnä tila tai tontti. Tontin omistaja voi luovuttaa toiselle määräalan tontistaan, kyseinen määräala voidaan lainhuudattaa, minkä jälkeen lohkomistoimitus tulee automaattisesti vireille. Kun tontin määräala lohkomalla erotetaan alkuperäisestä tontista, siitä muodostuu itsenäinen kiinteistörekisteriin merkittävä tonttinsa ja oma rekisteriyksikkönsä.


» Haluatko vastauksen lakiasiaasi? - Soita 0600 12 450 »  Minilexin lakipuhelin on niitä harvoja palveluita, joita suosittelen ystävilleni.

  Mies, Länsi-Suomi


  Lakimiehet ovat avuliaita ja löytävät ratkaisuja vaikeilta tuntuviin asioihin.

  Nainen, Etelä-Suomi


  Suomen paras lakipuhelin! Kiitos tästä palvelusta.

  Nainen, Itä-Suomi
Tonttijaon ollessa sitova, täytyy lohkomisessa edetä tonttijaon mukaisesti, eikä tonttia voi lohkomalla muodostaa tästä jaosta poiketen. Kunta voi kuitenkin erityisestä syystä antaa luvan tonttijaosta poikkeavalle lohkomiselle. Määräalojen muodostaminen lohkomalla tonteiksi on mahdollista, kun niitä sitovan tonttijaon muutosten yhteydessä luovutetaan. Sitovan tonttijaon muutokset ovat kuitenkin mahdollisia vain laissa säädetyin edellytyksin, muutosten on edistettävä korttelin tai sen osan tarkoituksenmukaista järjestämistä. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä alla olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 040 663 6051 saat:

 • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
 • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
 • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa