Minilex - Lakipuhelin

Määräalan muuttaminen tontiksi

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Tontilla tarkoitetaan kiinteistöä joka on muodostettu sitovan tonttijaon mukaisesti ja joka on merkitty tonttina kiinteistörekisteriin. Toisistaan on erotettu sitova ja ohjeellinen tonttijako, joista vain sitova voi olla tontinmuodostuksen pohjana. Tonttia ei voida muodostaa ellei alueella ole voimassa olevaa asemakaavaa, asemakaavoitus toimiikin tontin muodostamisen edellytyksenä. Määräalalla tarkoitetaan puolestaan rajoiltaan määriteltyä kiinteistön osaa, se ei muodosta omaa rekisteriyksikköään vaan on ainoastaan toisen rekisteriyksikön osa. Määräala muodostetaan tontiksi lohkomalla.

Lohkomistoimitus tulee useimmiten vireille kun kiinteistöstä luovutetaan määräala. Lohkomisella muodostetaan uusi kiinteistö, lähinnä tila tai tontti. Tontin omistaja voi luovuttaa toiselle määräalan tontistaan, kyseinen määräala voidaan lainhuudattaa, minkä jälkeen lohkomistoimitus tulee automaattisesti vireille. Kun tontin määräala lohkomalla erotetaan alkuperäisestä tontista, siitä muodostuu itsenäinen kiinteistörekisteriin merkittävä tonttinsa ja oma rekisteriyksikkönsä.

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »Selvitä lakiasiasi heti

Lakiasiat kannattaa aina selvittää heti, ainakin itselle. Lakipuhelimen juristit selventävät oikeutesi ja velvollisuutesi sekä antavat neuvoja kuinka sinun tulisi asiassasi toimia. Näin toimimalla estät ennakolta ongelmien ja riitojen syntymisen tai niiden pahentumisen.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »Tonttijaon ollessa sitova, täytyy lohkomisessa edetä tonttijaon mukaisesti, eikä tonttia voi lohkomalla muodostaa tästä jaosta poiketen. Kunta voi kuitenkin erityisestä syystä antaa luvan tonttijaosta poikkeavalle lohkomiselle. Määräalojen muodostaminen lohkomalla tonteiksi on mahdollista, kun niitä sitovan tonttijaon muutosten yhteydessä luovutetaan. Sitovan tonttijaon muutokset ovat kuitenkin mahdollisia vain laissa säädetyin edellytyksin, muutosten on edistettävä korttelin tai sen osan tarkoituksenmukaista järjestämistä. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa