Minilex - Lakipuhelin

Määräalan lahjakirja

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Määräalasta puhuttaessa tarkoitetaan kiinteistön määräalaa. Lahjakirjalla on mahdollista osoittaa, että kyseessä on määräalan lahjoitus, ei siis muu luovutustoimi, kuten kauppa. Lahjakirja toimii kirjallisena todisteena siitä, että kyseessä on määräalan lahjoitus eikä raha näin ollen rahalla ole missään vaiheessa osuutta kiinteistön määräalan luovuttamiseen. 

Jotta määräala voidaan luovuttaa lahjoitustarkoituksessa pätevästi, tulee laatia lahjakirja maakaaren säätämässä muodossa. Lahjan saajan on allekirjoitettava lahjakirja, johon määräala on merkitty. Maakaaren kauppaa koskevat säännökset eivät kuitenkaan sovellu lahjaan, mutta luovutuskirjan vaatimukset tulevat sovellettavaksi. Lahjakirjan vähimmäisehdot käsittävät luovutettavan kiinteistön sekä luovuttajan ja saajan. Kaupanvahvistaja vahvistaa lahjakirjan merkitsemällä siihen todistuksen kaikkien osapuolten läsnäollessa. Määräalan lahjakirjan laatiminen tapahtuu samaan tapaan kuin kiinteistön lahjakirjan laatiminen. Lahjakirjassa lahjoitettavan omaisuuden kohdalle merkitään lahjoitettava määräala ja tarpeelliset tiedot kyseisestä määräalasta, kuten kiinteistötunnus, pinta-ala ja määräalan sijainti. 

Vaihtoehtoisesti määräalan lahjakirja voidaan laatia myös sähköisesti, jolloin lahjakirjaan tulee sisällyttää aina oma ehto omistusoikeuden siirtymisestä. Tästä ehdosta voitaisiin sopia esimerkiksi seuraavalla tavalla: Omistusoikeus lahjoituksen määräalaan siirtyy saajalle samalla, kun sekä luovuttaja että luovutuksensaaja ovat omalta osaltaan hyväksyneet tämän lahjakirjan. Kun määräala lahjoitetaan Maanmittauslaitoksen kiinteistökaupan verkkopalvelussa, kaupanvahvistajaa ei tarvita. 


» Haluatko vastauksen lakiasiaasi? - Soita 0600 12 450 »  Minilexin lakipuhelin on niitä harvoja palveluita, joita suosittelen ystävilleni.

  Mies, Länsi-Suomi


  Lakimiehet ovat avuliaita ja löytävät ratkaisuja vaikeilta tuntuviin asioihin.

  Nainen, Etelä-Suomi


  Suomen paras lakipuhelin! Kiitos tästä palvelusta.

  Nainen, Itä-Suomi
Purkavat ja lykkäävät ehdot määräalan lahjakirjassa

Maakaari käsittää säännöksiä kiinteistön kaupan purkavista ja lykkäävistä ehdoista, joita sovelletaan myös kiinteistön määräalan lahjakirjaan. Kun määräalalle laaditaan lahjakirjaa, on ehtojen sopiminen lähtökohtaisesti sopimusvapaata. Maakaari kuitenkin sisältää myös joitakin osapuolten asemaa koskevia määräyksiä, joista ei voida sopia toisin millään lahjakirjaan otettavalla ehdolla. Tilanteen ollessa epäselvä tai kun nimenomaiseen ehtoon liittyy epäselvyyttä, on syytä kääntyä asijantuntijan puoleen. Ehdon on oltava lahjakirjassa, jotta se olisi pätevä. 

Lahjaan voidaan liittää määräyksiä. Määreellisessä lahjassa antaja määrää määräalan käyttötarkoituksesta. Lahjansaajan on silloin noudatettava määräystä tai lahja voidaan menettää.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

- Määräala lahjoitetaan maakaaren määräämässä muodossa lahjakirjalla.

- Lainhuuto korjaa lahjakirjan muotovirheet. 

 

Varoitukset

- Sovitun ehdon tulee olla lahjakirjassa ollakseen pätevä. 

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä alla olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 040 663 6051 saat:

 • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
 • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
 • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa