Minilex - Lakipuhelin

Määräalan kiinnittäminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kiinteän omaisuuden käyttäminen velan vakuutena on mahdollista vahvistamalla siihen kiinnitys. Kiinteistön ohella kiinnitys on mahdollista vahvistaa tietyntyyppisiin käyttöoikeuksiin, kiinteistön määräosaan sekä määräalaan. Kiinnityskelpoisia kohteita onkin tarjolla varsin laajasti. Maanmittauslaitos vastaa kiinnityshakemuksista sekä vahvistaa kiinnitykset. Vahvistamisen jälkeen annetaan kiinnityksestä panttikirja. Panttikirjassa sekä kiinnityspäätöksessä käytetään määräalatunnusta määräalan yksilöimiseksi.

Määräala on toiselle luovutettu, rajoiltaan määritelty kiinteistön osa jota ei vielä lohkomalla ole muodostettu omaksi kiinteistökseen. Määräala on useimmiten vain välivaihe ennen lohkomista. Määräalaan vahvistetut kiinnitykset seuraavat perässä kun määräalasta muodostetaan itsenäinen kiinteistö lohkomistoimituksella, kiinnitykset tulevat siis koskemaan uutta kiinteistöä. Kiinnitysten perustamisen osalta määräala rinnastetaan laissa kiinteistöön, joten määräalan käyttäminen velan vakuutena on mahdollista samoin ehdoin kuin kiinteistönkin. Jotta kiinteä omaisuus voidaan kiinnittää on se voitava myös lainhuudattaa. Määräalan kiinnittäminen onkin mahdollista, sillä määräalan saanto on mahdollista kirjata lainhuuto- ja kiinnitysrekisteriin eli se on lainhuudatuskelpoinen. 

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »


Selvitä asiasi heti

Lakiasiat kannattaa aina selvittää heti, ainakin itselle. Lakipuhelimen juristit selventävät oikeutesi ja velvollisuutesi sekä antavat neuvoja kuinka sinun tulisi asiassasi toimia. Näin toimimalla estät ennakolta ongelmien ja riitojen syntymisen tai niiden pahentumisen.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Määräala ei muodosta itsenäistä rekisteriyksikköään ennen kuin se on lohkomalla erotettu omaksi kiinteistörekisteriin merkittäväksi kiinteistökseen. Olennaista ei kiinteää omaisuutta velan vakuudeksi vahvistettaessa ole kuitenkaan se, onko omaisuus itsenäinen rekisteriyksikkö vai ei. Kiinnityksen voimassaoloon ei vaikuta myöskään se, voidaanko määräalasta muodostaa tällainen itsenäinen rekisteriyksikkö. Olennaista on määräalan lainhuudatuskelpoisuus, joten vaikka määräala ei muodostakaan itsenäistä rekisteriyksikköä, on se mahdollista kiinnittää. Määräalan kiinnittämiseksi kuitenkin vaaditaan, että se on jo lainhuudettu. Myös määräalasta luovutettu pienempi määräala on mahdollista kiinnittää lainhuudatuksen jälkeen.

Poikkeuksena määräalan kiinnityskelpoisuudelle on se, ettei kiinteistön omistaja voi erottaa kiinteistöstään alueita niitä kiinnittäen. Määräalalla tarkoitetaankin nimenomaan rajoiltaan määriteltyä ja toiselle luovutettua aluetta. Määräalan käyttö vakuutena ei ole velkojan näkökulmasta täysin riskitöntä, sillä vaikka rajat on määritetty luovutussopimuksessa, ne tarkentuvat vasta kun määräala lohkomistoimituksella muodostetaan itsenäiseksi kiinteistökseen. Lohkomistoimitus voi lisäksi viivästyä tai estyä. Jos sinulla on tarve paneutua mainittuihin riskeihin tai sinua jäi askarruttamaan jokin muu aspekti määräalan kiinnittämiseen liittyen, voit olla yhteydessä lakipuhelimeemme.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa