Minilex - Lakipuhelin

Määräalan kauppa ja lohkominen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kiinteistön määräalalla tarkoitetaan kiinteistön rajoiltaan määrättyä aluetta. Määräala rinnastetaan kiinteistöön omistuksen yksikkönä, ja siihen voi saada lainhuudon. Lainhuutoa eli määräalan omistusoikeuden kirjaamista on haettava kuuden kuukauden kuluessa kauppakirjan tekemisestä. Kiinteistön määräalan saannolle on haettava lainhuutoa, ja määräalan lohkominen eli sen erottaminen omaksi kiinteistökseen on mahdollista vasta sitten, kun määräalan ostaja on lainhuudon saanut.

Lohkomistoimitus tulee automaattisesti vireille, kun kirjaamisviranomainen on merkinnyt lainhuudon lainhuuto- ja kiinnitysrekisteriin. Kun määräalasta myöhemmin muodostetaan kiinteistö, lainhuuto siirretään viran puolesta koskemaan tätä uutta lohkokiinteistöä. Määräalan sijoittuessa alueelle, jonka kiinteistörekisterin pitäminen on kunnan vastuulla, tulee lohkomistoimitus vireille, kun kunnan rekisteriviranomainen saa kirjaamisviranomaiselta ilmoituksen määräalan lainhuudosta.

Jos lohkokiinteistön emäkiinteistöön, eli siihen kiinteistöön josta määräala on lohkottu, kohdistuu kaupantekohetkellä kiinteistökiinnitys, kiinnitys kohdistuu myös määräalaan ja siitä lohkomalla muodostettuun kiinteistöön. Kauppakirjaan kannattaa tällöin ottaa ehto, jonka mukaan myyjä sitoutuu hakemaan kiinnityksen poistamista määräalasta. Tähän ei tarvitse hakea kiinteistöpanttioikeuden haltijoiden suotumusta, jos on selvää, että kiinteistö lohkomisen jälkeenkin riittää toimimaan täysimääräisenä vakuutena velalle.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]