Minilex - Lakipuhelin

Määräalan kauppa ja lohkominen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kiinteistön määräalalla tarkoitetaan kiinteistön rajoiltaan määrättyä aluetta. Määräala rinnastetaan kiinteistöön omistuksen yksikkönä, ja siihen voi saada lainhuudon. Lainhuutoa eli määräalan omistusoikeuden kirjaamista on haettava kuuden kuukauden kuluessa kauppakirjan tekemisestä. Kiinteistön määräalan saannolle on haettava lainhuutoa, ja määräalan lohkominen eli sen erottaminen omaksi kiinteistökseen on mahdollista vasta sitten, kun määräalan ostaja on lainhuudon saanut.

Lohkomistoimitus tulee automaattisesti vireille, kun kirjaamisviranomainen on merkinnyt lainhuudon lainhuuto- ja kiinnitysrekisteriin. Kun määräalasta myöhemmin muodostetaan kiinteistö, lainhuuto siirretään viran puolesta koskemaan tätä uutta lohkokiinteistöä. Määräalan sijoittuessa alueelle, jonka kiinteistörekisterin pitäminen on kunnan vastuulla, tulee lohkomistoimitus vireille, kun kunnan rekisteriviranomainen saa kirjaamisviranomaiselta ilmoituksen määräalan lainhuudosta.

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »


Selvitä asiasi heti

Lakiasiat kannattaa aina selvittää heti, ainakin itselle. Lakipuhelimen juristit selventävät oikeutesi ja velvollisuutesi sekä antavat neuvoja kuinka sinun tulisi asiassasi toimia. Näin toimimalla estät ennakolta ongelmien ja riitojen syntymisen tai niiden pahentumisen.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Jos lohkokiinteistön emäkiinteistöön, eli siihen kiinteistöön josta määräala on lohkottu, kohdistuu kaupantekohetkellä kiinteistökiinnitys, kiinnitys kohdistuu myös määräalaan ja siitä lohkomalla muodostettuun kiinteistöön. Kauppakirjaan kannattaa tällöin ottaa ehto, jonka mukaan myyjä sitoutuu hakemaan kiinnityksen poistamista määräalasta. Tähän ei tarvitse hakea kiinteistöpanttioikeuden haltijoiden suotumusta, jos on selvää, että kiinteistö lohkomisen jälkeenkin riittää toimimaan täysimääräisenä vakuutena velalle.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa